Lisaained toidus tekitavad soolepõletikku ja ülekaalu

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toidule lisatakse sageli värvaineid.
Toidule lisatakse sageli värvaineid. Foto: Panther Media

Toiduainetele parema lõhna, värske värvi, isuäratava läike või ootuspärase tekstuuri pärast juurde pandud lisaained põhjustavad põletikulisi soolehaigusi ja ülekaalu.

Emulgaatorid ehk need ained, mis aitavad töödeldud toidukauba säilivust pikendada ja tekstuuri säilitada, võivad muuta seedeelundkonna mikrofloorat ning soodustada nii soolepõletiku teket, kirjutab ERRi teadusportaal Novaator.

Georgia osariigi ülikooli teadlaste uuringu tulemused kinnitavad, et emulgaatorid soodustavad Crohni tõve ja haavandilise koliidi ehk jämesoolepõletiku kujunemist. Lisaks soodustavad emulgaatorid metaboolse sündroomi ehk ainevahetussündroomi teket.

Soolehaigused, nagu mainitud ainevahetussündroom ja ülekaalulisus, on üha sagenev probleem kogu maailmas. Ülekaalulistel inimestel, kellel on ainevahetussündroom, on kaalulangetamine ja saavutatud kehakaalu säilitamine tunduvalt keerulisem kui neil, kes ei kannata ainevahetussündroomi all.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles