WHO soovitus: magusal elul peab tulema lõpp

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kümmekond aastat kehtinud  Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) soovituste kohaselt peaks inimene 10 protsenti oma igapäevasest energiast saama suhkrust, siis nüüd soovitatakse valgeks surmaks kutsutud aine tarvitamist märgatavalt vähendada.

Uute suuniste kohaselt peaks suhkru tarbimine igapäevaselt jääma alla 10 protsendi ning eesmärgiks seatakse selle vähendamine viie protsendini, teatab WHO. Viis protsenti normaalse kehamassi indeksi korral on 25 grammi ehk u kuus teelusika täit.

WHO soovitused hõlmavad nii lihtsuhkruid (glükoos, fruktoos) kui ka liitsuhkruid (lauasuhkur, sahharoos), mida lisatakse toidule ka tööstuses või söögitegija poolt, aga ka looduslikke suhkruid, mida sisaldavad mesi, mahlad, mahla kontsentraadid ja siirupid.

Suur osa suhkrust tarbitakse tänapäeval peidetuna toiduainetesse, mida magusaks ei peeta. Näiteks ühes supilusika täies ketšupis on neli grammi suhkrut, mida on ühe teelusika jagu. Ühes purgitäies karastusjoogis on 40 grammi ehk u 10 teelusika täit suhkrut.

WHO uued soovitused põhinevad teaduslikel uuringutel, kus analüüsiti suhkru tarimise mõju nii laste kui ka täiskasvanute kehakaalu tõusule ja hambakaariesele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles