Naiste seas populaarsed jalanõud tekitavad terviseprobleeme

Stinne Loo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Baleriinad on jätkuvalt populaarsed.
Baleriinad on jätkuvalt populaarsed. Foto: Peeter Langovits/Postimees

Noorte naiste seas populaarsed baleriinad on ebatervislikud ning võivad hilisemas elus põhjustada terviseporbleeme.

«Mina keelaksin üldse selliste baleriinade tootmise ja müümise ära. See on kõige ebatervislikum jalats, mida üldse võib kanda,» ütles füsioteraapiale keskendunud Fysio Apteegi mänedžer Tõnu Kuusik.

Ta selgitas, et nendel moodsatel riidest jalanõudel puudub kannatugi ja inimese jalg on pidevalt vastu maad, mis mõjutab kõige rohkem inimese selga, jalgu ja hiljem ka paljusid teisi elundeid. Spetsiaalsetel tervisejalatsitel on kindel kontsakõrgus ja võlvitugi, mis tagavad sellise jala asendi, mis toetab keha.

«Nii kaua kui sa kakskümmend oled, ei ole sel [baleriinade kandmisel – toim.] mingeid tagajärgi. Kui oled juba kolmkümmend, siis hakkab selg valutama, neljakümneaastastest rääkimata,» selgitas Kuusik. Ta lisas, et ka tema müüdavate jalanõude põhiklientuur on naised alates neljakümnendatest eluaastatest.

Kohvikute ja restoranide juhatajad peaksid Kuusiku sõnul tähele panema, mida ettekandjad ja teenindajad jalas kannavad. Ta selgitas, et alles hiljuti nägi ühes kohvikus teenindajat kõrgete paksude talvesaabastega. «Juhataja ütles mulle sellepeale, et neil pole praegu raha. Aga  tüdruk oli ju absoluutselt vale jalatsiga,» kommenteeris Kuusik, pidades silmas lugupidamatust nii hügieeni kui tervise suhtes. «Nii need asjad ei käi.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles