Spordibioloog: inimestele müüakse risti ette löömata suvalist kaupa

Stinne Loo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristjan Port
Kristjan Port Foto: Arno Saar/Õhtuleht

Tänapäeva toidurikkas maailmas ei suuda inimesed eristada tervislikku ja ebatervislikku. Asja muudavad lisaks tohutule hulgale erinevale informatsioonile segasemaks ka toidutööstuse ärihuvid.

Selle eest võlgneme Tallinna Ülikooli Terviseteaduste ja Spordi Instituudi direktori Kristjan Pordi arvates «tänu» tänapäevasele toidutööstusele, kus igaüks ütleb, et on teisest parem ja tervislikum. See, mis äsja oli tervislik, ei pruugi järgmisel hetkel seda enam olla. «Rasv on ühel päeval kasulik ja teine päev kahjulik ja selles süüdistatakse teadust. Tegelikult on seal taga tihti äri,» selgitas Port täna toimunud «Naise tervise» konverentsil.

«Toiduainetööstus võtab valgu piimast välja ja müüb siis valku eraldi preparaadina,» tõi ta näite, kuidas toitainetevaest toitu püütakse korvata toidulisanditega. 

Pordi sõnul on toit väga suure mõjuga kultuurikomponent ja tööstusharu ning ühtlasi on sellest saanud mugav lahendus, kuidas elada tervislikult. «Mis oleks mugavam kui süües terveks, ilusamaks ja targemaks saada. Loomulikult tööstus tuleb ja kasutab seda võimalust kohe ära.» Tegelikult ei ole Pordi arvates mitte ükski toit ideaalne ja kui inimene võtab sellise hoiaku, et on leidnud ainuõige toidu, siis ta eksib.

«Kaubandus on halastamatu, kuna nende puhul omanikud ja investorid ei mõõda seda, kui kasulikud nad ühiskonnale on, vaid kui palju nad kasumit teenivad. Inimestele müüakse risti ette löömata suvalist kaupa väga vastuoluliste sõnumitega,» selgitas ta tänapäeva probleemi.

Tervisliku toitumise võtmeks on tema arvates mitmekülgne toitumine ja kohaliku toidu eelistamine. «Kui vaatame tagasi evolutsiooni poole, siis see, mis on üldse inimest siin hoidnud, on olnud mitmekülgne toitumine.»

Samuti ei leia Port, et meie kliimas ja keskkonnas elanud inimene peaks tervislikkuse pärast hakkama sööma näiteks Jaapani toitu. «See on vale. Meil ei tasu mitte otsida tervislikku ja tarka toitu, vaid mitmekülgselt toituda.»

Üks trendikamaid dieete on tänapäeval taimetoitlus oma eri vormides. Kristjan Pordi sõnul ei ole inimene siiski taimetoitlaseks loodud ja selle positiivne efekt peitub pigem selles, et taimetoitlased tunnevad ka üldiselt oma tervise vastu huvi. «Taimemass ei ole parema elu garantii.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles