Kahtlus: sinised UV-valgustid rikuvad silmanägemist

Stinne Loo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PM Tarbija

Paljud inimesed ei kannata avalikes tualettruumides kasutatavate ultraviolettlampide sinist valgust, kuid siiski selgub, et inimese tervisele need otsest ohtu ei kujuta.

Siniseid valgusteid hakati narkomaanide eemalepeletamiseks avalikesse tualettruumidesse paigutama juba peaaegu paarkümmend aastat tagasi. Endiselt on aga õhus kahtlus, kas need võivad mõjuda halvasti inimese tervisele, eelkõige silmadele.

«Kõik oleneb siiski sellest, milline on spekter, valgustugevus ja kas lambid on näiteks katmata või katte all. See on väga spetsiifiline, sest eri lainepikkused tungivad eri sügavusele silma sisse,» ütles Tartu Ülikooli silmakliiniku juhataja Kuldar Kaljurand. Ta lisas, et kui lambid on mõeldud inimestel kasutamiseks, siis on eeldatavasti sellistel puhkudel olemas vastavad sertifikaadid, mis tõendavad, et neid kasutatakse õigetel tingimustel ja õiges doosis. 

Tartu Ülikooli keskkonnatervishoiu dotsent Hans Orru sõnul antud sinine valgus olulist ohtu inimese tervisele ei kujuta. «Sellest saadav kasu, süstivate narkomaanide hulga vähenemine kaubanduskeskustes, on suurem, kui sellega kaasneda võiv võimalik kahju,» selgitas ta.

Ta kirjeldas, et kuna me viibime kaubanduskeskuste tualettruumides vaid lühiajaliselt, on meie kokkupuude selle valgusega väga väike. «Tegemist on UV-kiirguse spektri kõige pikemalainelise osaga (285-400 nm), mille footoni energia on kõige väiksem. UV-kiirguse ekspositsioon, mis me saame õues viibides, on sellest oluliselt suurem,» märkis Orru.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles