Uuring: kolesterooli pärast ei pea enam muretsema

Stinne Loo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ameerikas toidujuhiste kokkupanemiseks avaldatud uuringust selgus, et toidus sisalduv kolesterool ei olegi enam nii ohtlik.

Iga viie aasta tagant avaldab Ameerika Ühendriikide tervishoiu- ja teenindusministeerium koostöös põllumajandusministeeriumiga ameeriklastele toitumisjuhendi, millel on Ameerikas üsna laiaulatuslik mõju, vahendab CNN.

2010. aastal avaldatud toitumisjuhendi kõige tähtsamad soovitused olid seotud kalorite balansseerimise, teatud toitude, nagu värskete puuviljade propageerimise ja ka kolesterooli sisaldavate toitude vähendamisega inimeste menüüs. Seekordne toitumisjuhendi koostamiseks tehtud teaduslik uuring aga leiab, et kolesterooli kui toitaine ületarbimise pärast ei tasu muretseda.

Uuringu viis enne toidujuhiste avaldamist läbi vastav 14 terviseeksperdist koosnev nõuandekomitee. Teadustöös seisabki, et kui eelnevalt oli kolesterooli soovituslik piirmäär 300mg päevas, siis 2015. aastal sellist soovitust juhistest enam ei leia, sest ükski olemasolev tõend ei näita, et toiduga tarbitav kolesterool valmistaks põhjust muretsemiseks.

Ameerika toitumisspetsialistid on see aga tagajalgadele ajanud, sest aastaid on kolesterooli peetud ohtlikuks toitaineks ja seda on rõhutatud ka eelnevates toidujuhistes.

Arstide sõnul on aga muutus tingitud sellest, et ameeriklased peavad mõtlema rohkem täisväärtusliku menüü peale tervikuna, mitte ainult küllastunud rasvade ja kolesterooli tarbimise piiramisele. Lisaks tulevat ühe arsti sõnul ainult 15 protsenti veres ringlevast kolesteroolist söögist, ülejäänud 85 protsenti tuleb maksast.

Ameerikas on ülekaalulisus endiselt väga suureks probleemiks, eriti laste ja noorte seas ja sel aastal avaldatava toidujuhiste raportiga loodetakse seda probleemi veidi parandada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles