Värske uuring paljastab nutitelefonide kahjulikkuse

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laps telefoniga.
Laps telefoniga. Foto: Liis Treimann

Teadlased leidsid, et nutiseadmete kasutamisel on mitmeid kaugeleulatuvaid tervistohustavaid tagajärgi.

Derby ülikooli teadlaste uuringu tulemused näitavad, et inimesed veedavad nutiseadmetega keskmiselt 3,6 tundi päevast, mis tekitab aga tõsiseid häireid inimestevahelises suhtlemises ning päriseluga hakkama saamises, mistõttu leiavad Derby ülikooli teadlased, et nutiseadmed ja -rakendused peaks inimesi hoiatama võimaliku vaimset tervist ja suhteid kahjustava ohu eest, vahendab ERRi teadusportaal.

Uuringus osalenud 256-st nutitelefoni kasutajast tuvastati sõltuvus 13 protsendil ning mitmed uuringus osalenud ütlesid, et nende nutitelefon mõjutab mitmel moel nende igapäevaelu, sealjuures tööd, harrastusi ja õpinguid.

Küsitlusega kogutud andmetest selgub, et kõige enam (87 protsenti) kasutavad inimesed suhtevõrgustike rakendusi, neile järgnevad kiirsuhtlus rakendused (52 protsenti) ning uudiste rakendused (51 protsenti).

Sõltuvushäirega kaasnes sageli ka nartsissism, mida põhjustab teadlaste hinnangul liigne sotsiaalmeedias veedetud aeg, millega kaasneb tihti ka vähem suhtlemist lähedastega või üldse silmast-silma suhtlemist teiste inimestega.

60-l katses osalenud inimesel tuvastati asjaolu, et just inimestevaheliste suhete vähenemine ja halvenemine oli tinginud kaugenemise perest ja lähedastest, 35 protsenti inimestest nentis, et kasutab mobiilsed vahendeid ka kohtades, kus need tegelikult keelatud on, näiteks autoroolis.

Uuring ilmus ajakirjas Journal of Cyber Behavior, Psychology and Learning.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles