Teadusrevolutsioon võib päästa voodielu

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koos veedetud aeg võib olla väärtuslik.
Koos veedetud aeg võib olla väärtuslik. Foto: Panther Media

Lõuna-Aafrika Vabariigi arstide teatel õnnestus neil ajaloo esimene edukas peenise siirdamine.

Kaplinna Tygerbergi haigla ja Stellenboschi ülikooli koostöös teoks saanud operatsioonist on möödas juba kolm kuud, kuid alles nüüd olid arstid valmis kindla veendumusega teatama, et siirdamine oli edukas, vahendab ERRi teadusportaal Novaator.

21-aastane patsient kaotas oma peenise ebaõnnestunud initsiatsiooniriituse käigus ning eelmise aasta detsembris aset leidnud ja üheksa tundi kestnud operatsiooni käigus siirdati talle uus, äsja surnud patsiendilt võetud kehaosa.

«Me oleme näidanud, et see on võimalik. Me suutsime anda patsiendile elundi, mis on sama funktsionaalne nagu see, mille ta kaotas,» selgitas Stellenboschi ülikooli plastilise kirurgia professor Frank Graewe ning tõdes, et siirdamine läks plaanide kohaselt.

Tygerbergi ja Stellenboschi haiglates aidatakse igal aastal patsiente, keda on tabanud terviseprobleemid, mis on seotud ebaõnnestunud ümberlõikuste ja initsiatsiooniriitustega ning väidetavalt kaotab sellisel viisil igal aastal umbes 250 noort meest oma peenise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles