WHO: Ugandas möllab kõhutüüfuse puhang, Nigeerias levib meningokokkmeningiit

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ugandalane arsti juures.
Ugandalane arsti juures. Foto: SCANPIX

Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) andis teada kõhutüüfuse puhangust Ugandas ja meningokokkmeningiidi puhangust Nigeerias.

Kõhutüüfuse puhang Ugandas algas käesoleva aasta jaanuaris Kampala pealinnas ning levis hiljem naaberregioonidesse, kirjutab terviseamet oma kodulehel. 5. märtsi seisuga on riigis registreeritud 1940 haigusjuhtu.

Epidemioloogilise uuringu andmetel on puhangu levikufaktoriks tuvastatud saastunud joogivesi ja mahlad. Haigestunute seas on ka toidukäitlejad. Kõhutüüfus on soolenakkus, mille tekitajaks on bakter Salmonella Typhi.

Nigeeria loode osas on 5. märtsi seisuga registreeritud 652 meningokokkmeningiidi haigusjuhtu, neist 50 on lõppenud surmaga.

Meningokokkmeningiidi haigusnähtudeks on peavalu, kõrge palavik (kuni 40°C), oksendamine, teadvuse hämardamine ning kuklakangestus.

Puhangu uurimisel tuvastati, et haigustekitajaks on bakter Neisseria meningitidis serogrupp C.

Haigus on vaktsiin-välditav ning ravitav antibiootikumidega. Haiguse leviku tõkestamiseks rakendatakse epideemiatõrje meetmed, sh massvaktsineerimist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles