Nipid, mis aitavad hoida tervislikke harjumusi

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õunad võivad olla tervislikud.
Õunad võivad olla tervislikud. Foto: Panther Media / Scanpix

Raamatu «Better than before» autor Gretchen Rubin selgitas, miks inimesed ei suuda muuta tervislikku käitumist harjumuseks.

Rubin rääkis Fox Newsi videos, et inimesed küll teavad, mis neid õnnelikuks muudab, kui hoolimata ettekujutustest ei suuda nad seda teha. Naine toob näiteks, et paljud küll teavad, et kauem magades oleksid nad õnnelikumad, kuid ei lähe siiski õhtul varem magama.

Üks nipp tervislike tegevuste harjumuseks muutmisel on iseenda tundmine. Rubin rääkis, et inimesed arvavad harjumuste kohta lugedes, et «seda tegi Steve Jobs või Jane Austin», kuigi tegelikult tuleks teada, millised nipid töötavad just sinu jaoks. Näiteks on nn ööinimesel väga raske hommikuti jooksma minna, sest see ei lähe tema loomusega kokku.

Tervislike harjumuste juurutamine on raske ka seetõttu, et tuleb langetada valik: mida tahaksime kohe praegu ja mida pikemas perspektiivis. See võib olla osa inimese identiteedist, näiteks on tal raske jätta maha suitsetamist, kui ta elab justkui lindprii elustiili järgi. Samamoodi on töönarkomaanil keeruline lõpetada töökirjade jälgimine pärast kella seitset õhtul. See nõuab inimestelt oma identiteedi muutmist.

Lisaks suudavad inimesed väga lihtsalt välja mõelda põhjendusi, miks midagi teha või mitte teha. «Suudame mõelda väga palju vabandusi, miks me praegu lihtsalt ei saa niimoodi käituda,» selgitas Rubin. Peale selle kiputakse asju edasi lükkama.

Nipid, kuidas jääda tervislike valikute juurde:

  • Tee kahte tegevust korraga.

Näiteks võid vaadata reality-sarja, aga pead alati samal ajal jooksulindi peal sörkima. Rubin rääkis, kuidas tal oli ülikooli ajal reegel, et duši all käia tohtis ainult siis, kui samal päeval oli trenni tehtud. See aitas leida motivatsiooni trenniminekuks, sest pesemist ei saanud väga pikalt edasi lükata.  

  • Kõik või mitte midagi

Inimestel, kes kipuvad ahvatlustele lihtsalt järele andma, on lihtsam friikartulitest täiesti loobuda kui süüa paar friikartulit. Sama põhimõte kehtib ka kommide, veini või ükskõik mille muu kohta. Mõned inimesed suudavad aga süüa veidi ning seejärel piiri pidada. Rubini sõnul tuleb taaskord iseennast tunda.

  • Pane tähele, millega tegeled

See meenutab veidi söödud toidu jälgimist. Võib pidada päevikut ning märkida sinna üles päeva jooksul tehtu või kasutada erinevaid tehnikaseadmeid, näiteks sammulugejat, mis aitab jälgida, et liiguksid päeva jooksul piisavalt. Samuti on rakendusi, mis jälgivad, kui mitu korda sa käid jõusaalis ning annavad sellest näiteks aasta lõpus ülevaate.

  • Muuda asjad võimalikult lihtsaks

Näiteks võetakse salatikausist sügava, kulbi moodi lusikaga rohkem salatit kui salatitangidega. Seda nippi teades võib süüa vähem või toitu kokku hoida.

  • Mõtle, mida sa tahad saavutada

Mõtle oma tegevused ja võimalused varem läbi, mida võid peol süüa, kuidas vihmase ilmaga trenni teha, kuidas lülitada mediteerimisaeg oma päevaplaani vms. Otsusta ette ära, kuidas sa mingis olukorras käitud, näiteks lähed vihmase ilmaga jooksmise asemel kodulähedale jõusaali, mitte ei loobu sellepärast treeningust.

Harjumuste puhul on paradoksaalne, et need on meile nii omased, et nende üle ei mõelda. Harjumuspäraseid asju tehakse nende üle pikemalt juurdlemata. Harjumuste ohjamiseks tuleb neid mõtestada ning võib proovida eespool väljatoodud nippe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles