Eesnäärmehaigused on Eesti meeste seas laialt levinud

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meestearst Margus Punabi sõnul mängivad mehed oma tervisehädade osas tihti jaanalindu.
Meestearst Margus Punabi sõnul mängivad mehed oma tervisehädade osas tihti jaanalindu. Foto: SCANPIX

Meestearst Margus Punabi sõnul on eesnäärmehaigused Eestis meeste kroonilise haigestumise põhjusena laialt levinud, kuid paraku eiratakse neid sageli.

Punab tõi Õhtulehele antud intervjuus välja hulga olulisi arve: 15–20 protsenti Eesti meestest kannatab eesnäärmepõletiku käes, igal viiendal avastatakse eesnäärmevähk ning eesnäärme healoomuline suurenemine ja sellest tulenevad kusemishäired kimbutavad 70 protsenti mehi.

Samas ei kipu mehed oma muresid arstidele kurtma. «Arvatakse, et kui krõbistan kodus Prostamol Unot, siis sellest eesnäärme tervise heaks piisab. Samal ajal jäävad tõsisemad mured, näiteks eesnäärmevähk, ilma arstita avastamata,» rääkis Punab.

Arsti arvates võib sellise olukorra põhjuseks olla suhtumine, et mehed ei nuta ja peavad alati ise hakkama saama.

«Seepärast ei tunnista mehed sageli oma tervisehädasid ning kannatavad. Ja lähevad alles siis arsti juurde, kui mõni häda on juba mitu aastat vaevanud. Kuid just siin seisneb mehe tervise võti – mida varem ta arsti juurde läheb, seda parem on,» rõhutas Punab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles