Tähetorn: CD-plaadiga päikesevarjutuse vaatlemisel tuleb olla ülimalt tähelepanelik

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna linnahalli katuselt varasemalt vaadatud päikesevarjutus.
Tallinna linnahalli katuselt varasemalt vaadatud päikesevarjutus. Foto: TOOMAS HUIK/PM

Ülehomme kella 11.00-13.16 jälgitavat osalist päikesevarjutust vaadeldes tasub olla ettevaatlik, sest näiteks laialt levinud CD-plaadi abil Päikese vaatamine ei pruugi olla ohutu.

Tartu tähetorni töötajate sõnul ei ole nendega vaatlemine ohutu, kui näete tavavalguses CDst või klaasist läbi.

Oluline on meeles pidada ka seda, et läbi tumeda CD või DVD vaadeldes ei tohi Päikest vaadata läbi ketta keskel oleva augu, vaid läbi ketta enda.

Kõige parem, mugavam ja ohutum on päikesevarjutust vaadata läbi spetsiaalse päikeseteleskoobi. Päikeseteleskoobid on olemas mitmes suures avalikus varjutuse vaatlemise kohas, näiteks tähetornides.

Päikesevarjutust saab ohutult vaadata ka läbi päikesefiltri, filtrikilega varustatud teleskoobi ja binokli või spetsiaalsete päikesevarjutuse prillide. Filtrikilet saab osta näiteks teleskoop.ee veebipoest. Kilet käsitsedes tuleb olla ettevaatlik, sest kile on õrn ning läbi kahjustatud kile vaatamine ei ole enam turvaline.

Varjutust saab vaadata ka projektsioonimeetodil – kui teleskoopi või binoklisse sisse vaatamise asemel suunata binokkel/teleskoop varju järgi Päikesele ning teleskoobi okulaarist mõnikümmend sentimeetrit eemal hoida valget paberit, tekib Päikese projektsioon, mida on ohutu ja mugav vaadelda. Ilma filtrita teleskoopi ja binoklisse sisse vaadata on ohtlik.

Projektsioonimeetodit saab kasutada ka ilma teleskoobi või binoklita. Selleks läheb vaja ainult kingakarpi, millel käiks kaas pealt ära. Kingakarbi kitsama seina keskele tuleb teha nõelaga pisike auk ning karp tuleb suunata Päikese poole (selleks tuleb vaadata, kuidas muutub karbi vari maapinnal – kui vari on kõige väiksem, on karp Päikese suunas) ning vaadata karpi pealtpoolt, et auguga seina vastasseina tekiks pisike Päikese kujutis.

Varjutust saab vaadata ka läbi keevitamisel kasutatava kaitseklaasi DIN14, mida leiab suuremate ehituspoodide riiulitelt.

Kui Päike tundub valitud meetodil vaatlemiseks liiga hele ja on silmadele ebamugav, pole tõenäoliselt tegemist ohutu meetodiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles