Leiti lahendus, kuidas vähendada antibiootikumide väärkasutust

Stinne Loo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laborianalüütik Marshall Nichols testimas uut vereanalüüsi septembris 2013.
Laborianalüütik Marshall Nichols testimas uut vereanalüüsi septembris 2013. Foto: Shawn Rocco / Scanpix Sweden

Uus katsetamisjärgus vereanalüüs aitab arstidel edaspidi antibiootikumide väljakirjutamisel teha targemaid otsuseid.

Teadlased on leitud uue viis vereproovi tegemiseks, mis aitab arstidel paremini vahet teha bakteriaalsete ja viiruslike nfektsioonide vahel. Tänu sellele on neil edaspidi võimalus antibiootikume täpsemalt välja kirjutada, kirutab Time.

Uuringus, mille avaldas teadusajakiri PLOS One, osales üle 1000 patsiendi, kelle peal tehtud testid näitasid, et ImmunoXpert vereanalüüs eristab bakteriaalseid ja viiruslike infektsioone. Uuringu läbi viinud Iisraeli firma MeMed esindaja ütles, et antibiootikumide väärkasutamine on väga suur probleem ning sellel on laastavaid tagajärgi nii tervishoius kui ka riikide majanduses.

Uus vereanalüüs on küll alles katsetamisjärgus, kuid võib olla tulevikus arstidele suureks abiks infektsioonide algpõhjuste leidmisel. Praegu kirjutatakse liiga sagedasti ilma põhjuseta välja antibiootikume, mis ründavad vaid baktereid. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles