Hambaarst selgitab, mis on suhkrukell ja miks seda jälgima peab

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hambaarst.
Hambaarst. Foto: Toomas Huik

Homne rahvusvaheline suutervisepäev võtab luubi alla suhkrukella, sest just liigsage süsivesikute tarbimine põhjustab hambakaariest.

Hambakaaries on maailmas enimlevinud mittenakkushaigus. Selle kroonilise haiguse peamine põhjustaja on jõuka ühiskonna harjumus pidevalt midagi süüa. Kaariesehaiguse tagajärjel hambad lagunevad ning nende taastamine võib olla väga kulukas.

Hammaste tervise säilitamiseks tuleb eelkõige hambasõbralikult toituda ehk jälgida suhkrukella. Eesti hambaarstide liidu president dr Marek Vink kirjeldab suhkrukella: «Just selline võiks välja näha üks hambasõbraliku toitumisega päev. Kõige tähtsam on, et toidukordade vahele jääksid vähemalt 3-4 tunnised pausid, mil janu kustutatakse puhta veega.»

Kui inimene sööb, siis saavad toitu ka hambale kinnitunud bakterid, kelle elutegevuse jääkprodukt - piimhape - söövitab hammast kuni tund aega. Sage näksimine põhjustab aga kestva happerünnaku, mis hambad lammutab.

«Kõige tavalisem kaariese põhjus on põhitoidukordade vahepeal tarbitav mahl või muu suhkrusisaldusega jook,» jätkab dr Vink. «Sellise suhkrutormiga kaasnev pidev happerünnak ei anna suu kaitsemehhanismidele aega hambaid mineraliseerida ning selle tagajärjeks on katastroof nii suus kui ka rahakotis.»

Suutervisepäeval tõstavad hambaravispetsialistid elanikkonna teadlikkust toitumisharjumuste otsesest mõjust suutervisele. Lisaks suhkrukellale rõhutatakse ka hammaste kaks korda päevas harjamise tähtsust fluoriidi sisaldava hambapastaga.

Tänavu on ülemaailmse suutervisepäeva loosung «Elukestev naeratus!». Naeratamine tähendab head tuju ja kindlat meelt. Terve elu tervete hammastega on igati loomulik. Ja selleks pole vaja muud, kui mõista suhkrukella sügavamat sõnumit - loodusseadusega vastuvoolu kaugele ei uju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles