Kas seks aitab hoida kõrgemat testosteroonitaset?

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui seni arvati, et koos meessuguhormooni testosterooni taseme langusega kipub ka meeste seksuaalelu vähem aktiivseks muutuma, viitab uus uuring võimalusele, et seos võib olla hoopis vastupidine – mida vähem seksi, seda madalam testosteroonitase. 

Teadlased võtsid uuringu raames vaatluse alla enam kui 1700 vähemalt 70-aastast meest Austraaliast Sydneyst. Uurimisaluste testosteroonitaset mõõdeti kaks korda: uuringu alguses ja kaks aastat hiljem, kui osalejate arv oli vähenenud umbes 1300ni. 

Mõlemal korral pidid uurimisalused vastama seksuaaltervisega seotud küsimustele, muu hulgas selle kohta, kui tihti neil õnnestus saavutada ja hoida erektsiooni, kui tihti neil esines ejakulatsiooniga lõppevat seksuaalset tegevust ning kui suur oli nende seksuaaltung võrreldes sellega, kui nad olid 50-aastased. 

Lisaks testosteroonile mõõtsid teadlased mõlemal korral ka teiste hormoonide taset. 

Nii leiti, et testosteroonitaseme vähem kui kümneprotsendiline langus on juba seotud väiksema seksuaalse aktiivsuse ja sugutungiga, ent samal ajal ei tähenda see vähem erektsioone. 

«Seksuaaltalitluse alanemine oli meie uuringus tugevalt seotud vere testosteroonitaseme langusega. Ent langus oli väike ja teised uuringud on näidanud, et seksuaaltalitlusele mõju avaldamiseks peab testosteroonitase langema tervelt 70-80 protsenti,» märkis uuringut läbi viinud New South Walesis asuva Sydney ülikooli teadlane dr. David Handelsman.

Seetõttu arvas Handelsman, et antud uuringus täheldatud testosteroonitaseme langus oli liialt väike, et põhjustada seksuaaltalitluse alanemist, ning et kui viimane leidis aset, siis tõenäoliselt oli see väiksema seksuaalse aktiivsuse tagajärg, mitte aga põhjus. Ent vastavas põhjuslikus seoses ei saa teadlased siiski täiesti kindlad olla, sest uuring seda ei tõestanud.

Levinud arvamus, mille kohaselt madalam testosteroon vähendab seksuaaltungi ja -aktiivsust, on viinud Handelsmani sõnul tõelise testosteroonitaset tõstvate toidulisandite väljakirjutamise epideemiani Põhja-Ameerikas. USA toidu- ja ravimiamet andis samas hiljuti välja hoiatuse, et need toidulisandid võivad suurendada südame- ja ajurabanduse riski. 

Handelsman lisas, et uuringute järgi tõstab testosteroon tõepoolest nii nooremate kui vanemate meeste seksuaalset aktiivsust ja huvi seksi vastu. Ent ta ei osanud öelda, kas mis tahes tüüpi seksuaalse aktiivsuse suurendamine võib aidata vanematel meestel säilitada stabiilset testosteroonitaset. 

Uuringutulemustega tutvunud Seattle’is asuva Washingtoni ülikooli professor, endokrinoloog dr Brad Anawalt märkis, et uuring ei näita, et seksuaalne aktiivsus tõstaks testosteroonitaset. Küll on aga tema sõnul uuringuandmeid, mis näitavad, et füüsilise aktiivsuse suurendamine tõstab testosteroonitaset. Ta lisas, et kõrge vanuseni seksuaalselt aktiivsed mehed on sageli tervislikuma eluviisiga – toituvad tervislikumalt ja teevad rohkem trenni. Nii võib seksuaalne aktiivsus olla tema sõnul pelgalt tervislike harjumuste markeriks. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles