Millega haava puhastada?

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nanokiudkatted peavad tagama õhu juurdepääsu haavale, takistama mikroobide sattumist haava, imama haavaeritisi ning tagama haavas piisava antibakteriaalsete ainete sisalduse.
Nanokiudkatted peavad tagama õhu juurdepääsu haavale, takistama mikroobide sattumist haava, imama haavaeritisi ning tagama haavas piisava antibakteriaalsete ainete sisalduse. Foto: SCANPIX

Põhja-Eesti regionaalhaigla haavaravi kabineti õde Helena Tern annab nõu, millega haava puhastada ning milliseid sidumisvahendeid kasutada.

Originaalartikkel ilmus ajakirjas Pereõde (detsember 2014). Mitteinfitseeritud haavu võib Terni sõnul puhastada 0,9-protsendilise NaCl lahusega, infektsiooniriskiga ja infitseeritud haavu antiseptilise lahusega, kirjutab kliinik.ee.

Väiksemate ja sulgunud servadega haavade, näiteks operatsioonihaavade puhastamiseks võib pihustada haavale alkoholipõhist nahaantiseptikumi. 

Krooniliste haavandite ja avatud servadega valulike haavade puhastamiseks võib haavale pihustada veepõhist haava/limaskestaantiseptikumi. Sügavad haavad vajavad ka antiseptikumiga loputamist. 

Milliseid sidumisvahendeid kasutada?

Haavahooldustoodetel on mitmeid erinevaid omadusi, seetõttu sõltub toote valik haava seisundist.

Haava sügavus: pindmine haav vajab katmist (nt plaastriga), sügav ka haavakanali täitmist (nt hüdrogeeliga).

Haava värvus: nekroos/katt vajab eemaldamist, granulatsioon/epitelisatsioon kaitsmist.

Haavaeritus: sõltuvalt eritise hulgast tuleks valida kas vähe (nt hüdrokolloidside), mõõdukalt (nt vahtside) või rohkelt imav materjal (nt alginaatside).

Haavainfektsioon: mitteinfitseeritud haaval võib kasutada neutraalset raviaineta toodet, infitseeritud haaval antimikroobse lisandiga (nt PVP-jood, hõbe, süsi, oktenidiin, polüheksaniid).

Haava paranemisel või süvenemisel toimuvad haavas muutused, seetõttu tuleb haava seisundit regulaarselt hinnata ja vajadusel vahetada seni kasutatud haavahooldustoode sobivama vastu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles