Haigla sai tromboosi ravi hõlbustava seadme

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ida-Tallinna Keskhaigla
Ida-Tallinna Keskhaigla Foto: Peeter Langovits / Postimees

Ida-Tallinna Keskhaiglasse jõudis teisipäeval uus seade, mis aitab senisest ohutumalt ja kiiremalt trombe lõhustada, võimaldades sellega hakkama saamist vaid tunniga.

«Oleme esimene haigla Eestis, mis vastava seadme endale soetas,» sõnas haigla kommunikatsioonispetsialist Kadri Penjam.

Seade töötab Archimedese kruvi põhimõttel – kruvi teeb pea 40 000 pööret minutis, lõhustades veresoones olevat trombi. «Kui tromb on tükkideks lõhutud, tõmbab seade trombi tükid endasse ja seejärel transporditakse need kateetri kaudu kehast välja,» selgitas Penjam.

Seni on haigla rakendanud trombi puhul ravimeetodina trombolüüsi, kus veresoonde süstitakse ravimit, mis lõhustab veresoont ummistavat trombi ning seejärel taastub verevool. Kui trombolüüsi tegemine on pikaaegne – see võib kesta 24–48 tundi ja muuhulgas võivad selle käigus tekkida ka erinevad tüsistused –, siis uue seadme kasutamine annab tulemust juba ühe tunni möödudes.

Kuna tromboosi tõttu on veresoon jalas ummistunud ning trombolüüs ei pruugi anda soovitud tulemust, siis uue seadme kasutamine võib pakkuda elupäästvat ravi ning hoida ära suuremahulise amputatsiooni.

Antud seadme kasutamine on mõeldud kõigile, kuid eelkõige on tromboos vanemate inimeste haigus. «Patsiendile sobiva ravi otsustab arstide konsiilium lähtuvalt patsiendi olukorrast ning tema nõusolekul,» märkis Penjam.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles