Lehtköögiviljad võivad aidata ära hoida dementsust

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Uue uuringu järgi võib üks portsjon rohelisi lehtköögivilju päevas aidata ära hoida dementsust. Sellise kasuliku toime taga on K-vitamiin.

Teadlased jälgisid enam kui 950 vanema täiskasvanu toitumisharjumusi ja vaimseid võimeid keskmiselt viie aasta jooksul, kirjutab Web MD.

Selgus, et neil, kes sõid iga päev ühe või kaks portsjonit spinatit, lehtkapsast või muid lehtkapsalisi või sinepilehti, toimus vaimsete võimete langus aeglasemalt kui neil, kes ei söönud üldse mingeid rohelisi lehtköögivilju.

Uuringu juhtivautori, Chicago Rush ülikooli meditsiinikeskuse Alzheimeri keskuse toitumisepidemioloogi Martha Clare Morrise sõnul tuleneb lehtköögiviljade kasulik toime ajule erinevatest toitainetest, kuid peamiselt K-vitamiinist.

Antud uuring ei saa siiski tõestada, et rohelised lehtköögiviljad aitavad otseselt säilitada selget mõistust.

Pennsylvania ülikooli Perelmani meditsiinikooli psühhiaatria ja neuroloogia professor Yvette Sheline  märkis, et see, mida inimene sööb või söömata jätab, võib mõjutada tema kõrge vererõhu ja veresoonte haiguste riski, need aga võivad omakorda teha dementsuse kulu raskemaks.

Kuidas lehtköögiviljad täpselt dementsuse riski mõjutavad, jääb aga samas Sheline’i sõnul saladuseks. Samas soovitas ta neid kindlasti süüa, sest midagi halba ei saa see igal juhul teha.

Teadlased võtsid uuringu raames vaatluse alla 954 meest ja naist, kes olid uuringu alguses keskmiselt 81 aastat vanad. Korra aastas pidid osalejad täitma 144 toiduainet hõlmanud küsimustiku ja läbima 19 erinevat vaimsete võimete testi.

Tulemuste põhjal selgus, et neil, kes tarbisid regulaarselt ühe või kaks portsjonit rohelisi lehtköögivilju päevas, olid ligi kümmekond aastat noorematega võrreldavad vaimsed võimed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles