Plahvatava pea sündroom võib olla arvatust levinum

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Plahvatava pea sündroom, mille korral inimene võib kas ärgates või enne magamajäämist kogeda järsku valju müra, mis meenutab plahvatust, võib puudutada üllatavalt paljusid noori inimesi.

Ehkki seisund ei põhjusta tavaliselt mingit valu, võib see kaasa tuua hirmu ja stressi, kuna sümptomeid ei ole võimalik millegi loogilisega seletada, kirjutab Medical News Today.

Kui siiani arvasid teadlased, et probleem puudutab peamiselt vanemaid inimesi, selgus nüüd, et tegelikult võib seda kogeda üks viiest noorest.

«Ma ei tahtnud uskuda, et seda esineb vaid 50ndates eluaastates. See ei tundunud mulle bioloogiliselt loogiline,» märkis uuringu autor Brian Sharpless Washingtoni ülikoolist.

Sharpless viis läbi varasemate plahvatava pea sündroomi käsitlenud uuringute analüüsi ning otsustas seejärel, et selle seisundi täielikuks mõistmiseks on vaja põhjalikumaid uuringuid.

Teadlased usuvad, et plahvatava pea sündroom tekib magamaminekueelsel aju «väljalülitamisel» tekkivate tõrgete tõttu. Kui inimene läheb magama, siis aju erinevad osad, mis vastutavad motoorika, kuulmise ja nägemise eest, lülituvad välja erinevatel ajahetkedel.

Dr. Sharpless pakub, et plahvatava pea sündroomi puhul võivad kuulmisneuronid väljalülitumise asemel ühtäkki korraga aktiveeruda. «Seetõttu tekivad need seletamatud hullumeelselt valjud hääled, mis ei tulene ümbritsevast keskkonnast.»

See fenomen leiab aset samas ajuosas, mis on seotud isoleeritud uneparalüüsiga, mille korral ei ole inimene unest üles ärgates võimeline liigutama ega rääkima.

Sharplessi uuring hõlmas 211 bakalaureusetudengit, keda uuriti nii plahvatava pea sündroomi kui isoleeritud uneparalüüsi osas.

Ligi üks viiest osalejast (18 protsenti) teatas, et on kogenud plahvatava pea sündroomi vähemalt ühe korra. Enam kui kolmandik neist oli omakorda kogenud isoleeritud uneparalüüsi.

Osalejad, kes olid kogenud plahvatava pea sündroomi, märkisid sageli ka kliiniliselt märkimisväärsel tasemel hirmutunde kogemist, samas kui vaid väga väike osa neist (3 protsenti) rääkis stressi ja ebamugavuse kogemisest nende episoodidega seoses.

Dr. Sharpless märkis, et plahvatava pea sündroom võib tekitada inimestes hirmu suuremate terviseprobleemide ees.

Kuigi uuring hõlmas väga vähest hulka inimesi, viitab see teadlaste sõnul siiski võimalusele, et seisund on märksa levinum, kui varem arvati.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles