Rohke liha- ja piimatoodete tarbimine võib soodustada mälukaotust

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Lihas, kalas, piimatoodetes ja munades leiduva asendamatu aminohappe metioniini rohke tarbimine võib uue uuringu järgi suurendada mälukaotuse tõenäosust.

Uuringu kaasautor Anuradha Kalani ja tema kolleegid Louisville’i ülikoolist märkisid, et varasemate uuringute järgi võib liigne metülatsioon – geenide avaldumise, valgufunktsiooni ja teiste bioloogiliste protsesside reguleerimisse kaasatud protsess – põhjustada mälukaotust, vaigistades kognitiivsete funktsioonide eest vastutavad geenid, kirjutab Medical News Today.

Antud uuringu hüpoteesiks oli, et metioniini liigne tarbimine võib viia netriini-nimeliste valkude suurenenud metülatsioonini, soodustades seeläbi mälukaotust.

Oma uuringu tarbeks toitsid teadlased hiiri kuue nädala vältel metioniinirikka ja folaadi- ning B6- ja B12-vitamiini vaese toiduga. Hiirte mälufunktsiooni kontrolliti iganädalaselt spetsiaalse testi abil, mis mõõtis nende reaktsiooni hirmustimulandile.

Erinevalt kontrollgrupist lõpetasid rohkelt metioniini tarbinud hiired nelja nädala möödudes varem hirmureaktsiooni esile kutsunud stimulandile reageerimise, mis viitab teadlaste sõnul pikaajalise mälu kaotusele.

Teadlased oletasid, et liigne metioniin viib netriinigeeni liigse metülatsioonini, mis päädib selle geeni vaigistamise ja mälukaotusega. Teooria sai kinnitatud, kui hiirte ajudesse süstiti netriinigeeni ja selgus, et see taastas nende pikaajalise mälu 50 protsendi ulatuses.

Samuti leidsid teadlased, et kõrge metioniinisisaldusega toitu saanud hiirtel oli madalam netriiniretseptori DCC tase. DCC hävib tavaliselt ka käärsoolevähi kujunemise käigus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles