Pestitsiidijäägid puu- ja köögiviljades võivad mõjutada sperma kvaliteeti

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Uus uuring näitas, et suure pestitsiidide jäägiga puu- ja köögiviljade söömine võib mõjutada sperma kvaliteeti.

Varasemad uuringud olid näidanud, et madal seemnevedeliku kvaliteet võib olla tingitud tööalasest või keskkonnast tulenevast kokkupuutest pestitsiididega, kirjutab Medical News Today.

Kuid ükski varasem uuring ei vaadelnud seda, kuidas pestitsiidide jäägid toidus sperma kvaliteedile mõjuvad.

Toitumise ja epidemioloogia dotsent Jorge Chavarro ja tema kolleegid analüüsisid 155 mehe andmeid, kellelt oli kokku kogutud 338 spermaproovi ning põhjalik info nende toitumise kohta.

Kasutades andmeid USA toiduainete pestitsiidijääkide kohta tegid teadlased kindlaks, et kõige suuremas koguses on jääke paprikas, spinatis, maasikates, õuntes ja pirnides. Madala või mõõduka pestitsiidide jäägiga olid herned, oad, greip ja sibul.  

Teadlased leidsid, et meestel, kes sõid päevas enam kui 1,5 portsjonit kõrge pestitsiidide jäägiga puu- ja köögivilju, oli 49 protsenti väiksem spermatosoidide hulk ja 32 protsenti väiksem normaalsete spermatosoidide hulk kui neil meestel, kes sõid igapäevaselt alla poole portsjoni neid puu- ja köögivilju.

Huvitaval kombel selgus, et meestel, kes sõid kõige rohkem madala kuni mõõduka pestitsiidide jäägiga puu- ja köögivilju, oli suurem normaalsete spermatosoidide osakaal kui neil, kes sõid vähem sama suure pestitsiidide jäägiga puu- ja köögivilju. Chavarro sõnul viitab see sellele, et puu- ja köögiviljade söömisel iseenesest on sperma kvaliteedile positiivne toime ning seetõttu tuleks keskenduda sellele, kuidas vältida liigseid pestitsiidijääke.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles