Linnarebased võivad levitada maksa hävitavat parasiiti

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänu prügile ei jää rebased linnas nälga -erinevalt metsast on linnas nende toidulaud pidevalt kaetud.
Tänu prügile ei jää rebased linnas nälga -erinevalt metsast on linnas nende toidulaud pidevalt kaetud. Foto: Arno Saar/Õhtuleht

Tartusse kolinud rebased tõidkaasa ka ohtlikud parasiidid  põistang-paelussid ja seetõttu on ka linnakeskkonnas vaja pidada hoolikalt kinni hügieenireeglitest, juhul kui peres on koer, sest neljajalgne sõber võib rebaseväljaheites peituva parasiidi inimeseni kanda.

Põistang-paeluss on eriti ohtlik, sest ta moodustab eelkõige maksas tsüste ja nakatumisest kuni valu tekitamiseni võib mööduda kümme aastat, kirjutab ERR teadusportaal Novaator.  

Siis on maksakahjustus reeglina nii suur, et tuleb teha maksasiirdamine, mis on väga problemaatiline, kuna tüsistusi on palju ja surmaga lõppevate juhtumite arvgi küllalt suur.

Uuringu teinud Tartu ülikooli zooloogia vanemteaduri Urmas Saarma sõnul pole praegu teada,  mis inimestega toimub, sest kui peiteaeg on keskmiselt kümme aastat ja alles 2008 hakkasid rebased linna tulema, siis võivad nakatumisjuhud ilmneda alles paari aasta pärast.

Parasiit jõuab rebaselt inimeseni nii, et kui koer  püherdab rebase väljaheites või satub see nuuskides talle koonu peale, siis võib inimene saada nakkuse tollelt koeralt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles