Terviseamet menetles mullu 60 perearstiabi kvaliteeti puudutavat kaebust

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Möödunud aastal menetles terviseameti järelevalve osakond 60 üldarstiabi kvaliteeti ja kättesaadavust puudutavat avaldust või kaebust.

Terviseameti peremeditsiini osakonna peaspetsialist Kaidi Usina sõnul käsitles osa laekunud kaebustest perearsti ja patsiendi vahelisi suhtlemisprobleeme, mis kuuluvad võlaõigusseaduse reguleerimisalasse ning millesse amet ei saa sekkuda, kirjutab meditsiiniuudiste portaal Med24.ee.

Sellisel juhul võib amet anda kaebuse esitanud inimesele vaid juhiseid edaspidiseks tegevuseks või perearsti vahetamiseks. «Järelevalve osakond abistab oma võimaluse piires kaebajat ja enamasti on võimalik leida lahendus patsiendi probleemile koostöös perearstiga,» lisas ta.

Eelmisel aastal tegi järelevalveosakond perearstidele kolm ettekirjutust, mille nõuete täitmise osas on tänaseks teostatud ka järelkontroll. Järelevalvemenetlusele võib järgneda ka märgukiri või soovitused tegevuse parandamiseks.

«Kui kaebus on seotud tervishoiuteenuse sisulise kvaliteediga, edastab järelevalveosakond patsiendi nõusolekul tema pöördumise sotsiaalministeeriumi juures asuvale tervishoiuteenuste kvaliteedi ekspertkomisjonile.»

Küsimusele, missugust abi vajavad inimesed perearsti vahetamisel, vastas Usin, et peamiselt soovivad patsiendid terviseametilt teada, kes on nende elukohajärgne perearst.

«Perearstidel on oma kindel teeninduspiirkond, milleks on enamasti kohaliku omavalitsuse üksus või üksused, näiteks Pärnu või Tartu linn, Värska vald või Toila vald. Tallinn on jagatud teeninduspiirkondadeks üldjuhul tänavate kaupa, samas on terviseamet 2014. aastal avanud Tallinnas perearstide töökoormuse leevendamiseks linnaosapõhiseid nimistuid ning alates 2013. aastast on terviseamet asunud Tallinna perearstidega individuaalsetesse läbirääkimistesse teeninduspiirkondade laiendamise osas. Teeninduspiirkondade muutmine vajab perearsti nõusolekut. Käesoleva hetke seisuga on Tallinnas alates 1. märtsist 2015 linnaosapõhiseks muudetud 69 perearsti teeninduspiirkonnad,» rääkis Usin.

Samuti küsitakse Usina sõnul infot selle kohta, millal on perearstil õigus nimistusse registreerimisest keelduda ja millal mitte.

«Perearst võib keelduda nimistusse registreerimisest, kui tema nimistu on täis või inimese avalduses märgitud Eesti rahvastikuregistri elukoha aadress ei asu perearsti teeninduspiirkonnas.

Kui isiku rahvastikuregistrijärgse elukoha aadress asub perearsti teeninduspiirkonnas, on perearst kohustatud isiku oma nimistusse registreerima. Kui samas teeninduspiirkonnas on mitu perearsti ja isiku poolt valitud perearsti nimistu piirsuurus on täitunud, võib perearst soovitada isikul registreeruda sama teeninduspiirkonna teise perearsti juurde, kelle nimistu ei ole veel täitunud.

Täiendava pereliikme nimistusse registreerumisest saab perearst keelduda juhul, kui tema nimistu piirsuurus on täitunud ja lisanduva pereliikme rahvastikuregistrijärgse elukoha aadress ei asu perearsti teeninduspiirkonnas. Rahvastikuregistri andmeid on võimalik kontrollida aadressil www.eesti.ee.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles