Kehaosa, mis paljastab inimese tegeliku vanuse

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selgus, et inimese bioloogilise vanuse saab teada näkku vaadates.
Selgus, et inimese bioloogilise vanuse saab teada näkku vaadates. Foto: Panther Media

Hiina teaduste akadeemia eestvedamisel valminud uuringust selgus, et inimese bioloogiline vanus on «kirjutatud» talle näkku.

Ajakirjas Cell Research avaldatud uuringu tulemused tuginevad 300 inimese näost võetud 3D kujutistele, kirjutab ERRi teadusportaal Novaator.

3D kujutiste põhjal määrati ära vanust väljendavad markerid ning analüüsiti neid erinevate ea- ja soogruppide lõikes.

Selgus, et eelkõige reedavad inimese bioloogilist vanust lõtvunud nahk, rippuvad silmalaud ja sügavamad naerukortsukesed ning ühtlasi annavad bioloogilisest east tunnistust ka laiem suu ja nina, alla vajunud silmanurgad ning suu ja nina vaheline ala.

Teadlaste hinnangul võib teadmine, et inimese bioloogiline vanus on talle «näkku kirjutatud», tulla kasuks näiteks erinevate noorendavate tervise- ja ilupreparaatide katsetamise puhul, mis püüavad väita, et noorendavad või pidurdavad vananemisprotsessi. Sellest olulisem on aga asjaolu, et inimese keha vananemisega suurenevad riskid haigestuda erinevatesse haigustesse ning bioloogilise vanuse määramine võib aidata kaasa nende haiguste ennetamisele ja varajasele avastamisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles