Põhjus, miks paljud kaalulangetusprogrammid ei tööta

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaalumine.
Kaalumine. Foto: SCANPIX

Ülevaateuuringust ilmneb, et suuremal osal tasulistest kaalulangetusprogrammidest ei ole tugevat teaduslikku tõendusmaterjali, mis tõestaks nende tõhusust.

Eriti rohkesti on selliseid programme pakkuda Ameerika Ühendriikides, kus ka ülekaalulisus rahva seas laialt levinud, kirjutab ERRi teadusportaal Novaator.

John Hopkinsi ülikooli teadlane Kimberly Gudzune ja ta kolleegid väidavad ajakirjas Annals of Internal Medicine, et ainult mõne üksiku programmi puhul on õnnestunud selgelt näidata, et neis osalevad inimesed kaotavad rohkem kaalu kui need, kes ei osale.

Ülevaateuuringust selgus, et 32st üle Ühendriikide pakutavast suuremast kommertslikust kaalulangetusprogrammist on ainult 11 kõige rangemate meetoditega kontrollitud ja neist omakorda on ainult kahe puhul ka tunnistatud, et nendes osalenud inimesed on ühe aastaga kaalust kaotanud rohkem kui need, kes on dieeti pidanud omaenese tarkusest, teema kohta ise lugenud või arstilt nõu saanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles