Vaata, kes said tänavu tervisesõbraks ja terviseedendajateks

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Henrik Kalmet.
Henrik Kalmet. Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Eesti terviseedenduse ühing valis aasta tervisesõbraks näitleja Henrik Kalmeti ja aasta tervisedendajateks Imbi Jäe ning Vilma Tikerpuu.

Terviseedenduse praktikutest ja teaduritest koosnev terviseedenduse ühing tunnustab aasta tervisesõbra tiitliga avaliku elu tegelast, kes on oma tegevusega toetanud ja tähtsustanud rahva tervist, teatas ühing.

Henrik Kalmet  on eesti  noor ja andeks näitleja, kes julgeb asju välja öelda. Kalmet on pildil suurepärastes lavastustes, kinolinastustes ja telemaastikul  ning pälvinud tähelepanu ja  tunnustust  nii kultuurikriitikutelt kui ka noorelt kuultuuritarbijalt. Kalmet on endale selgelt teadvustanud, et tema kui kuulus ja noorte hulgas populaarne inimene võib kujundada noorte suhtumist tervisekäitumisse – olla arvamusliider.

«Meie kõigi võimuses on mõjutada oma sõpru mitte jooma. Nii saame tegelikult kõik trendiloojad olla ja positiivset eluviisi massidesse viia,» rääkis Kalmert.  Seda sõnumit levitab ta esinedes ja algatades avalikke kampaaniaid liigse alkoholi tarbimise ennetamiseks. Kalmet on eeskujuks noortele oma positiivse ellusuhtumise ja iseseisva kriitilise mõtlemise poolest.

Aasta tervisesõbra tiitliga on tunnustatud varasemalt  Evelin Ilvest, Arnold Rüütlit, saadet Ringvaade, kontserni G4S ning doktor Merike Martinsoni.

Ühing  tunnustab maailma tervisepäeval tervise edendajaid seitsmendat korda. 1995. aastal loodi maakondadesse tervisedendajate võrgustik, seega täitub paikkondlikul terviseedendusel 20 aasta.  Täpselt nii kaua on seda tööd teinud ka Imbi Jäe Saare maavalitsuses ja Vilma Tikerpuu Hiiu maavalitsuses.

Imbi Jäel on õendusalane kõrgharidus. Tänu tema aktiivsele hoiakule ja tervislike eluviiside propageerimisele on Saare maakonnas toimunud aasta-aastalt enam terviseedendust tutvustavaid ettevõtmisi, läbi on viidud erinevaid kampaaniaid ning koolitusi. Imbi Jäe eestvedamisel on maakonnas edukalt toimiv tervist edendavate koolide ja lasteaedade võrgustik. Maakonna tervisedendaja algatusel ja juhtimisel on koostatud maakonna terviseprofiil, samuti on see olemas enamikul kohalikest omavalitsustest, millele toetudes on alustatud mitmete projektidega. Neist üks, Kuressaare linna poolt läbi viidud «Tööealised (kures)saarlased tervemaks ja liikuvamaks», pälvis sel aastal Saaremaal tunnustuse «Aasta tervisepanus». Lisaks käivitas Imbi kampaania «Kõik mehed kokkama». Ta huvitub eriti töökeskkonna teemadest. Ta väärtustab oma kolleegide ja koostööpartnerite panust, sest üksi terviseedendust teha ei saagi. 

Vilma Tikerpuu, kes on hariduselt õpetaja, on Hiiumaal legend. Ta käivitas Hiiumaal Südametoa (1996-2013), mille külastajate arv oli keskmiselt 1500 inimest aastas ja mis oli väga populaarne üle Eesti. Südamenädalat peetakse aastast 1996 ning sellest võtavad osa lapsed alates lastesõimest kuni eakateni.

Vilma on 15 aastat korraldanud maakonnas noorte hulgas väga populaarset narkoennetuskampaaniat «Narko - ei!», koostöös Eesti parimate narkopolitseiametnike ja Wismari haigla narkoloogidega. Vilma eestvedamisel on koostöös Eesti nahaarstidega korraldatud aastaid melanoomipäeva, kus külastab nahaarste (kes on transporditud mandrilt) pea 250 inimest. Tikerpuu on Hiiumaa Haigla nõukogu esimees aastast 2007. Selle aja jooksul on toimunud Hiiumaal suured arendused – ehitati välja Eesti parim helikopteri plats, väga hea koostöö on olnud USA suursaatkonnaga, kelle toetusel renoveeriti kirurgia osakond, välja on ehitatud hooldushaigla ja kaasaegne taastusraviosakond, Jõulutunneli abiga osteti kompuuter-tomograaf. Vilma Tikerpuu on Hiiumaal tuntud ka kui varakevadest hilissügiseni meresujuja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles