Hollandlaste pikka kasvu võis soodustada suguline valik

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Maailma kõige pikemateks inimesteks võib pidada hollandlasi, kelle keskmine pikkus on viimase 200 aastaga kasvanud 20 sentimeetrit. Värske uuringu järgi kannab sellle eest osalist vastutust suguline valik – pikematel meestel on nimelt rohkem järeltulijaid.

Kuigi hollandlaste kiire keskmise kehapikkuse kasvu peamiste põhjustena saab muutuste kiiruse tõttu näha keskkonnategureid – kõrgem elatustase soodustab mitmekülgsemat toitumist ja muudab arstiabi enamikule kättesaadavaks – ei saa geneetika rolli siiski alahinnata, kirjutab ERRi teadusportaal.

Pikemat kasvu soodustavate geenide levikule viitab Londoni Kuningliku Seltsi toimetistes ilmunud töö, milles uuriti pea 43 000 hollandlast ning leiti, et pikematel meestel on keskmiselt kuni 0,24 last rohkem kui keskmist kasvu ja lühematel rahvuskaaslastel.

Oma roll võib olla sugulisel valikul, vähemalt on varasemad uuringud vihjanud, et vastassugu peab veetlevamaks pikemat kasvu mehi ja keskmist kasvu naisi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles