WHO: saastunud toit tapab aastas kaks miljonit inimest

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui saastunud on toiduained tegelikult?
Kui saastunud on toiduained tegelikult? Foto: SCANPIX

Eilse maailma tervisepäeva puhul teatas Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) Euroopa haru, et toiduga levivate haiguste hulk on Euroopas märksa suurem, kui ametlik statistika laseb arvata.

WHO hinnangul on toiduainetega levivate haiguste tase märksa kõrgem, kui kajastub ametlikus statistikas, mistõttu rõhutab asutus vajadust suurema koostöö järele erinevate sektorite vahel, vähendamaks saastunud toiduga seotud terviseriske,» vahendab Local.

«Asjaolu, et me väga oluliselt alahindame nende inimeste hulka, kes jäävad haigeks pärast kokkupuudet kemikaalidega, mida kasutatakse toiduainetööstuses, või selliste tuntud mikroobidega nagu salmonella või kampülobakter, peaks mõjuma häirekellana igale ettevõttele, kes on seotud toiduainetööstusega,» märkis WHO Euroopa haru juht Zsuzsanna Jakab.

Tema sõnul võib iga väiksemgi toiduainete puhtusega seotud möödalask tähendada märkimisväärseid tagajärgi nii inimeste tervisele kui ka riikide majandusele tervikuna.

Salmonella on üks peamisi toidus levivaid baktereid, mille tõttu haigestub Euroopas aastas 85 000 inimest ning see läheb WHO statistika kohaselt maksma 3 miljardit eurot.

2013. aastal teatati Euroopa Liidu ja Euroopa Majanduspiirkonna riikides kokku 310 000 haigusjuhtumist, mille põhjustateks olid toiduainetega levivad bakterid. Neist 322 juhtumit lõppesid surmaga.

2011. aastal sai Saksamaal ja Prantsusmaal esimese riigi farmist pärit idudest alguse soolebakteri nakkuspuhang, milles nakatus ligi 4000 inimest 16 riigist, kellest 55 surid. Tootjatele ja tööstusele tekitatud kahju hinnati ligi 1,3 miljardile dollarile.

WHO andmetel sureb toidu ja vee kaudu levivate soolehaiguste tõttu iga-aastaselt üle maailma kuskil 2 miljonit inimest, kellest valdav osa on lapsed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles