Milliseid rasestumisvastaseid vahendeid eestimaalased kasutavad?

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Eesti täiskasvanud rahvastiku tervisekäitumise uuringus uuriti muu hulgas viimase kuu jooksul seksuaalvahekorras olnud vastajatelt rasestumisvastaste meetodite kasutamise kohta. Selgus, et enamik ei kasutanud mitte midagi.

Samas tõi pool neist inimestest, kes polnud vahekorras ühtegi rasestumisvastast meetodit kasutanud, põhjusena välja, et ei saa kas ise või ei saa partner vanuse tõttu või muul põhjusel lapsi. Veel 9 protsendil oli põhjuseks see, et kas tema ise või tema partner on steriliseeritud.

18 protsenti ootas last või soovis last ning 12 protsenti ei hoolinud või ei pidanud rasestumisvastase vahendi kasutamist vajalikuks.

Rasestumisvastastest meetoditest osutus kõige populaarsemaks kondoom, millele järgnesid võrdse osakaaluga spiraal ja rasestumisvastased pillid ning veidi väiksema osakaaluga katkestatud suguühe, mida oli kasutanud tervelt 9 protsenti viimase kuu jooksul vahekorras olnutest.

Kalendermeetodit oli kasutanud viis ja rasestumisvastaseid plaastreid või tuperõngast kolm protsenti vastanutest.

Nende hulgas, kes ei hoolinud rasestumisvastaste meetodite kasutamisest või ei pidanud seda vajalikuks, oli ootuspäraselt kõige vähem kõrgharidusega inimesi, kuid huvitaval kombel kõige rohkem vallalisi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles