Teadustöö: tuntud valuvaigisti on seljavalude vastu kasutu

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Paratsetamool on täiesti kasutu selja- ning osteoartriidi põhjustatavate valude leevendamises, kuigi selle pakendiinfo soovitab ravimit sel puhul tarvitada.

Austraalia teadlased annavad suunise sellesse soovitusse kriitiliselt suhtuda, vahendab BBC.

Teadlaste uuring põhineb 13 kliinilisel katsel, millest avaldati ka kokkuvõte teadusajakirjas British Medical Journal. Uuringu kokkuvõttes öeldakse, et sellest polnud vähimatki abi valudest tulenevatele vaegustele.

Loodetud abi asemel hoiatavad teadlased, et paratsetamooli tarvitamine suurendab maksakahjustuse ilmnemise võimalust.

Briti terviseamet on võtnud ette uuringu tõttu oma soovitused üle vaadata. Ekspertide sõnul tasuks siiski enne ravimite vahetamist oma raviarstiga konsulteerida.

Seljavalu on Suurbritannias üks suuremaid töövõimetuse põhjustajaid ning ainuüksi seal puudutab see iga-aastaselt umbes 26 miljonit inimest.

Seni on Briti tervishoiuorganisatsioonid oma ametlikes soovitustes märkinud, et paratsetamool sobib kasutamiseks alaselja ning osteoartriidi valude korral.

Teadlaste rühm leidis oma katse käigus, et paratsetamoolil oli küll väike positiivne mõju puusa või põlve osteoartriidi seisundile, kuid tegemist oli nii väikese mõjuga, et kliiniliselt oli see ebaoluline.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles