Prantsusmaa narkomaanidele ehitatakse süstimispunkrid

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süstiv narkomaan Maakri tänava garaažide juures.
Süstiv narkomaan Maakri tänava garaažide juures. Foto: Karli Saul

Pariisi ja veel kahe Prantsuse linna tänavad saavad narkosõltlaste «silma alt ära peitmiseks» nn süstimispunkrid.

Prantsusmaa Rahvusassamblee hääletas sel nädalal nn süstimispunkrite loomise poolt, vahendab The Local.

Tegemist saab olema kohtadega, kus narkosõltlased saavad turvalises keskkonnas süstida. Loodavate «punkritega» loodetakse sõltlased tänavatelt ja avalikkuse silme alt eemal hoida. Otsust on peetud vastuoluliseks – opponendid võrdlevad süstimiseks loodavaid punkte vanglakongidega, kus oma viimaseid päevi veedavad surmamõistetud inimesed.

Pärast neljatunnist debatti kiitsid Prantsuse parlamendiliikmed heaks kuueaastase testperiood nn süstimisgaleriide tarbeks (salle de shoot – toim.) Pariisi ja veel vähemalt kahe linna narkosõltlastele.

Selliste galeriide ellukutsumine on osa uuest tervise eelarvest, mis võeti vastu 50 häälega 24 vastu.

Terviseminister Marisol Touraine, kes 2013. aastal esimesena sellist ideed tutvustas, märkis, et süstimisgaleriid on narkosõltlastele palju hügieenilisemad keskkonnad, väites et nii väheneb risk nakkushaiguste levitamisele ning tõkestub HIV ja C-hepatiidi levik.

Narkosõltlastele antakse ühtlasi vaba voli võtta endaga teatud kogus illegaalsel teel hangitud narkootikume, ilma et neid selle eest vangi pistetaks või neile süüdistus esitataks. Keskusi hakkavad julgestama arstid, terviseeksperdid ning abipersonal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles