Päevas tuleb süüa viis peotäit puu- ja köögivilju

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: TAI

Tervise Arengu Instituudi (TAI) uuringust selgus, et soovituslikku minimaalset kogust puu- ja köögivilju ehk vähemalt viis peotäit päevas tarbib alla kümnendiku Eesti elanikkonnast. Alanud kampaania püüab olukorda muuta.

Lisaks puu- ja köögiviljade söömisele üleskutsuvatele väli- ja telereklaamidele jagatakse linnaliinibussides ning Rimi, Selveri, Maksimarketi, Prisma, Konsumi ning A&O kauplustes ka voldikuid, mis sisaldavad eesti- ja venekeelset tervislikku nädalamenüüd. Viimane on valminud koostöös toidutare.ee'ga.

Kampaania eel tehtud uuring kinnitas, et inimesed küll teavad, et puu- ja köögiviljad on tervisele kasulikud, kuid nad ei tea, kui palju neid tuleks süüa.

«Arvestades, et üks portsjon on umbes 100 grammi ehk umbes üks peotäis puu- või köögivilju, tarbib pool vastanutest puu- või köögivilju vähemalt 1-2 portsjonit päevas. 2 protsenti ei söö enda hinnangul üldse puu- või köögivilja ning soovituslikku minimaalset kogust - viis peotäit päevas tarbib vaid 8 protsenti elanikkonnast,» tutvustas uuringu tulemusi TAI toitumisekspert Tagli Pitsi.

«Uuring näitas, et teadmised sellest, kui palju peaks iga inimene päevas puu- ja köögivilju sööma, on tihedalt seotud inimese enda senise tarbimisega: kes arvas, et soovituslike portsjonite arv on suurem, neid ka enim tarbis,» lisas Pitsi.
 
Uuringust tulid välja ka puu- ja köögiviljade söömise võimalikud barjäärid – teadmiste või ideede puudumine toidu valmistamisel, hind ning toidu valmistamisele kuluv aeg – need on probleemiks kuni kolmandikule inimestest. Keskmisest enam on eeltoodud barjääride olemasolu tunnistanud mitte-eestlased ja põhiharidusega inimesed ning mehed.
 
Tagli Pitsi sõnul kuuluvad soovituslike portsjonite arvestusse lisaks värsketele puu- ja köögiviljadele ka külmutatud, kuivatatud ja konserveeritud viljad ning mahlad. «Samuti ei ole vahet, kas tarbida puu- ja köögivilju eraldi või mõne roa koostises,» lisas ta.
 
Puu- ja köögiviljad sisaldavad ohtralt organismile vajalikke vitamiine, mineraalaineid, fütotoitaineid, kiudaineid ja vett. Tänu vee- ja kiudainesisaldusele täidavad nad hästi kõhtu, kuid samas annab enamik puu- ja köögivilju vähe energiat ning sisaldab vähe rasvu ning neis ei ole kolesterooli.

Tervislikum toitumine tõkestaks paljude haiguste levikut, mis suures osas on tingitud just eluviisidest: vähesest liikumisest ja valest toitumisest.
 
Vastused paljudele puu- ja köögivilju puudutavatele küsimustele leiab veebilehelt www.toitumine.ee.
 
Kampaaniat rahastab Euroopa Liit Euroopa Sotsiaalfond programmi «Tervislikke valikuid toetavad meetmed 2010-2011» raames.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles