Poolamets: Eesti mees julgeb väljendada siiraid tundeid

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tartu ülikooli kliinikumi meestekeekliiniku Tallinna keskuse vanemarst, androloog Olav Poolamets ütles möödunud reedel toimunud Tartu ülikooli tervisepäeval Eesti meeste hoiakute ja käitumise uuringut kommenteerides, et Eesti mees julgeb ka tema hinnangul väljendada oma siiraid tundeid. 

Möödunud aastal läbi viidud Eesti meeste hoiakute ja käitumise uuring, millest Postimees veebruarikuus kirjutas, näitas, et isegi kui eesti mehed seda välja ei näita, igatsevad nad enim armastust, lapsi ja oma kodu.

Poolamets ei arvanud, et see näitaks Eesti meeste nõrkust. 

«Ma arvan, et igas inimeses on mitu poolust, nii õrnust kui tugevust, ja alati on küsimus, et missugune väärtus on tugevus. Kas armastuse väljendamine on nõrkus või on ta tugevus. Mingis mõttesüsteemis võib armastuse väljendamine näida nõrkusena. Ma arvan, et see, et Eesti mehed julgevad seda väljendada, et nad vajavad armastust, näitab nende tugevust.»

Nõrkus on Poolametsa sõnul see, kui inimene valetab iseendale või ei julge peamist välja öelda.

«Seda ma näen, et mehed julgevad väljendada vähemalt minu vastuvõtul oma siiraid tundeid,» lisas meestearst. Ta tõi näite tema juures vastuvõtul käinud kolmekümnendate eluaastate lõpus mehest, kes oli hiljuti läinud oma abikaasast lahku. «Tema näiteks julges väljendada seda, et kui küsitakse, kas on olemas mehi, kes tahaks elada ja on valmis elama ühe naisega naisega koos kogu elu jooksul, siis tema on see.»

Tohter lisas, et selline armastuse väljendamine on väga ilus ja seda peegeldab ka kõnealune uurimus. «Iseasi on see, et elu ise on selline heitlik ja vahelduv, ta ei ole püsiv ja staatiline protsess – meil on erinevad eluperioodid ja erinevatel eluperioodidel erinevad vajadused,» märkis ta.

Muu hulgas tõdes Poolamets tervisepäeva diskussiooni käigus, et rahul võiks olukorraga olla siis, kui Eesti meeste keskmine eluiga ületaks 80 eluaastat, samas kui praegu on see kuskil 72. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles