Puugid võivad levitada veel üht väga rasket tõbe

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selleks, et puugihammustus ei tooks kaasa rasket haigust, on mõttekas lasta end vaktsineerida.
Selleks, et puugihammustus ei tooks kaasa rasket haigust, on mõttekas lasta end vaktsineerida. Foto: Corbis/Scanpix

Lisaks borrelioosile, entsefaliidile, erlihhioosile on teadlaste sõnul viimastel aastatel jõulisemalt levima hakanud ka Powassani viirus, mis on borrelioosiga võrreldes kordi hullem.

See levib nagu borrelioos, kuid arstide sõnul on see isegi hullem. Kirde-Ameerikas Suur järvistu ümbruses on leitud puuke, kes levitavad seda potentsiaalselt eluohtlikku haigust, vahendab CBS News.

Powassani viirus võib ilmneda väga järsku ning raskel kujul. Hetkel pole sellele ka teadaolevalt efektiivset ravi.

«Arstid saavad Powassani viirusega nakatunud patsienti vaid jälgida ning akuutsel haigusperioodil toetada, lootusega, et nakatunu jääb elama,» selgitas doktor Daniel Cameron.

Cameron on ühtlasi ka Rahvusvahelise borrelioosi ja sellega seonduvate haiguste ühingu president. Tema sõnul võib puugi hammustusest, kes on nakatunud Powassani viirusega, saada nakkuse vaid loetud minutitega. Kuigi sümptomid on sarnased Borrelioosile, on need veelgi raskemad.

«Võivad tekkida krambid, kõrge palavik, kaelakangus. See ilmneb kõik järsku ning selle raskust võiks iseloomustada veel see, et enamasti ei jää inimesed seda koju põdema, vaid lähevad otsejoones erakorralise meditsiini osakonda,» selgitas ta.

Viimase kümne aasta jooksul on USAs Powassani viirust inimesel diagnoositud küll vaid 50 juhul.

Teadlaste sõnul on Powassani viirusega nakatunud puukide levikuala aga laienemas ning neid on leitud aina uutest kohtadest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles