Bioloogilise isata kasvavatel tüdrukutel saabub murdeiga varem

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bioloogilise isata kasvavatel tüdrukutel saabub murdeiga varem
Bioloogilise isata kasvavatel tüdrukutel saabub murdeiga varem Foto: SCANPIX

USAs Berkeley ülikoolis tehtud uuring näitas, et bioloogilise isata kasvavatel tüdrukutel saabub murdeiga varem.

See uuring toetab varasemaid uuringuid, mis näitasid, et murdeea varasem algamine ei sõltu ainult keskkonnast ja toitumisest, vahendab Helsingin Sanomat väljaannet Journal of Adolescent Health.

Viimastel aastatel on tüdrukutel murdeiga hakanud varem, kuid selle põhjused on siiani üsna ebaselged.

Levinud seisukoht on, et seda põhjustab nii parem toitumine kui ka ülekaalulisus.

«Kõiki juhtumeid ei saa siiski toitumise ja kehakaaluga selgitada. Siin peab olema veel tegureid, mis seda mõjutavad,» lausus sotsiobioloog Julianna Deardorff.

Berkeley teadlased uurisid rohkem kui 400 tüdrukut vanuses 6 – 8 eluaastat. Keskenduti murdeeaga kaasnevate kehamuutuste ilmnemisele.

Bioloogilise isa puudumist on tüdrukute murdeea varasema algusega seostatud juba varasemates uuringutes, kuid neis uuriti vaid selle seost menstruatsiooni algamisega. Neis uuringutes ei võetud arvesse etnilist tausta, kehakaaluindeksit ja pere sotsiaalmajanduslikku staatust.

Nüüdse uuringu tulemused näitasid, et bioloogilise isa puudumine kiirendas tüdrukutel murdeea saabumist, kuid vaid neis peredes, kus sissetulek oli üle 50 000 dollari aastas ehk jõukates keskklassi peredes.

«Tüdrukud, kes elavad koos emaga ning kellel on emaga problemaatiline suhe, algab murdeiga 2 – 4 kuud varem kui neil tüdrukutel, kellel on emaga stabiilne ja turvaline suhe. Bioloogilise isa puudumine võib mängida pere ebastabiilsuses suurt rolli. Ebastabiilses peres on inimsuhted ebastabiilsed,  võides mõjutada tüdrukutel murdea varasemat algamist,» selgitas Deardorff.  

See, et tüdrukute murdeiga algab suurema sissetulekuga peredes varem, võib olla tingitud ebastabiilsusest. Näiteks juhtival kohal olev ja suurt sissetulekut omav ema teeb pikki ületunde ning laps on palju üksinda.

Väiksema sissetulekutega peredes on peresisene sotsiaalne võrgustik tavaliselt tugevam.

Evolutsioonilisest vaatenurgast on tegemist kohastumuse ja paljunemisstrateegiaga. Kui ellujäämisvõimalused on nõrgad, siis tasub panustada varasemasse arengusse ja järglaste saamisse.

Deardorffi sõnul tekitas uurimus rohkem küsimusi kui andis vastuseid. Võib võtta aastaid, enne kui murdeea varase tekkimise saladus lahendatakse. Laborihiirtel tehtud katsed näiteks näitasid, et kunstvalguses olemine kiirendas suguküpseks saamist. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles