WHO kutsus ravimifirmasid üles suuremale läbipaistvusele

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võltsravimid solgivad turgu.
Võltsravimid solgivad turgu. Foto: SCANPIX

Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) kutsus ravimite, vaktsiinide ja meditsiiniseadmete väljatöötamisega tegelevaid ettevõtteid üles avalikustama kõiki uuringuid hoolimata nende tulemusest. 

Alternatiiv viib WHO teatel väärinformatsiooni levikuni, mis moonutab teadustöö prioriteete ja kasvatab tervishoiukulutusi, vahendab ERRi teadusportaal.

Näiteks nenditi eelmisel aastal ilmunud uurimuses 400 juhuslikult valitud USAs tehtud kliinilist katset lähemat uurides, et pea 30 protsendil juhtudest ei jõudnud tulemused kahe aasta jooksul teadusajakirjadesse ega avalikesse andmebaasidesse.

Maailma Terviseorganisatsioon kannustas ettevõtteid esitama kliinilisi katseid kirjeldavad tulemusi eelretsenseeritud teadusajakirjale avaldamiseks hiljemalt aasta pärast katsete lõppu, uurimused peaksid avaldatud saama kahe aasta jooksul.

Euroopa Liidus võttis Euroopa parlament aasta tagasi vastu seaduse, mis muutis ravimite valmistajate jaoks kliiniliste katsete registreerimise ja nende tulemuste avaldamise kohustuslikuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles