Lahutamine võib põhjustada infarkti

Stinne Loo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Hiljutisest uuringust selgub, et lahutatud naistel on suurem võimalus saada südamerabandus.

Teadlased on leidnud, et lahutamine võib naiste seas põhjustada suuremat südamerabanduse riski, kirjutab The New York Times.

Teadlased alustasid vastava uuringuga juba 1992. aastal ning kokku vaadeldi 15 827 abielus ja lahutatud naist. Kõiki naisi intervjueeriti iga kahe nädala tagant ning kolmandik nendest olid vähemalt ühe korra elu jooksul lahutanud.

Umbes kaheksa protsenti Ameerika Südameassotsiatsiooni (AHA) avaldatud uuringus osalenud naistest olid elus läbi elanud südameataki. Pärast ka teiste tegurite nagu vanuse, rassi ja rahvuse, rasvumine, vererõhu, suitsetamise, alkoholi tarbimise arvestamist, leidsid teadlased, et naistel, kes olid korra elus lahutanud, on 24 protsenti suurem risk saada südameatakk. Neil, kes olid elus lahutatud kaks korda, oli see risk 77 protsenti suurem ja uuesti abiellunutel 35 protsenti suurem risk.

Samas rõhutasid teadlased, et lahutus ei ole klassikalise riskifaktor nagu suitsetamine või kõrge vererõhk, kuid selle uuringuga loodetakse viia tähelepanu sellele, kuidas lahutusest tulenev stress võib elu mõjutada. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles