Kui suur on sõltuvushäirete levik meditsiinitöötajate seas tegelikult?

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Maailmas tehtud teadustöö näitab, et sõltuvushäirete all kannatavate meditsiinitöötajate suhtarv on vaatamata lisastressile umbes sama suur kui elanikkonnas tervikuna. 

Florida ülikoolis sõltuvushäirete uurimisega tegeleva psühhiaatri Lisa Merlo sõnul on USAs valdavalt epidemioloogilistel uuringutel põhinevate tööde kohaselt uimaainete kasutamisega seonduvate sõltuvushäirete levik meditsiinitöötajate seas veidi kõrgem kui populatsioonis üldiselt – vastavalt 10-15 protsenti ja 8-10 protsenti, kirjutab ERRi teadusportaal. 

Hiljutised Saksamaal läbi viidud uuringud lisavad kindlust, et alkoholi- ega ravimsõltuvus pole laias laastus levinud tervishoiutöötajate seas laiemalt kui ühiskonnas tervikuna.

Merlo rõhutas, et eeltoodud 10-15 protsenti ei tähenda, et nii suur hulk arstidest, õdedest ja muust meditsiinipersonalist on pidevalt uimas, vaid et nii paljud võivad kannatada sõltuvushäire all mingil eluperioodil.

Ta lisas, et julgeb oletada, et isegi parasjagu ravim- ja alkoholisõltuvuse all kannatavad tervishoiutöötajad tarbivad uimaaineid vabal ajal ning seda tööl tegevate inimeste arv on tõenäoliselt kaduvväike.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles