Viie-eurose arstiarve maksmata jätmine võib lõppeda inkassos

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arvete eest tuleb maksta.
Arvete eest tuleb maksta. Foto: Elmo Riig / Sakala

Võlglastega kimpus suurhaiglad plaanivad visiiditasu, voodipäevatasu või teiste tasuliste teenuste eest maksmata jätnud inimesed üle anda inkassofirmadele.

Lääne-Tallinna keskhaigla kommunikatsioonispetsialist Liisa Suba ütles, et ka LTK-l on olnud võlglastega probleeme ning võlgade tagasisaamisega tegeletakse pidevalt. Suba sõnul on haiglal väga palju just viie-euroseid võlgu, mis on tekkinud visiiditasu maksmata jätmisest. Samas leidub ka suuremaid võlgu, näiteks hambaravist jäänud võlad.

Võlglased põhjendavad maksmata jätmist tavaliselt sellega, et nad kas ei teadnud võlgnevusest või ei antud neile arsti juurest lahkudest arvet.

Tänavu veebruaris alustas LTK koostööd inkassofirmaga, kes tegeleb eraisikutest võlglastega. Võlgu jäänud ettevõtetega tegeleb haigla aga jätkuvalt ise. «Leidsime, et meil ei ole mõtet oma ressurssi sellele kulutada, sest võlgade tagasinõudmine oli väga ajakulukas, kuid ei andnud piisavalt häid tulemusi. Reeglina tegeleme võlglastega selliselt, et kui kolme kuu jooksul ei ole arvet tasutud, anname võlglased üle inkassole, kes tegeleb nendega edasi,» rääkis Suba.

Võlglasi on haiglal ligikaudu 1500 ning enamik neist on eraisikud, kuigi on ka ettevõtteid, kes ostavad haiglalt raviteenuseid, ning rentnikke. Võlgade kogusumma ulatub 192 000 euroni ja vanim võlg pärineb aastast 2008.

Ida-Tallinna Keskhaigla finantsjuht Kersti Reinsalu nentis, et nende haiglale ollakse peamiselt võlgu tasuliste teenuste eest, näiteks hooldusravi omaosalusarvete ja perepalatite tasude eest.

Arvete arvult on suurem osa visiidi- ja voodipäevatasude arved ning maksmata visiiditasu arvetest on enamik EMO vastuvõttu tulnud isikute arved. Kui tasulised arsti vastuvõtud makstakse enne vastuvõtule tulemist, siis hilisemad uuringud ja muud protseduurid jäävad patsientidel mõnikord tasumata.

Maksmata jätmise põhjused on erinevad: unustatakse, pole raha ning mõnikord öeldakse ka otse, et ei plaanitagi maksta.

Seni on ITK probleemiga ise tegelenud, nüüd on aga sõlmimisel leping inkassofirmaga. Kokku ollakse haiglale 2014. aasta eest võlgu pea 70 000 eurot.

Põhja-Eesti regionaalhaigla (PERHI) kommunikatsioonijuht Inga Lill ütles, et ka PERHIs on probleeme patsientide omaosalusarvete tasumisega. Seni on haigla selle teemaga ise tegelenud, kuid nüüd kaalutakse ühe lahendusvariandina samuti võlgade üleandmist inkassofirmadele.

«Meie mure on omaosalusarvete laekumine ehk visiidi- ja voodipäevatasu maksmata jätmine,» ütles Lill. Tema sõnul tuleb PERHis tasuliste teenuste eest tasuda ettemaks.  

Lille sõnul oli omaosalusarvete võlg eelmise aasta algusest selle reedeni 68 731 eurot. Selles ajavahemikus esitati 7694 arvet. Neist 3154 arvet olid vanemad kui 180 päeva ning nende arvete eest jäädi võlgu 29 881 eurot.

Eelmisel nädalal teatas TÜ kliinikum, et annab juunist seni tasumata jäänud arved üle inkassofirmale. Kliinikumi finantsjuhi Maret Targa sõnul on arve tasumisega viivitanud umbes 6500 inimest. Maksmata on nii visiidi-, voodipäevatasu arved kui ka tasulise arstiabi arved.

Vanim kliinikumile tasumata võlg ulatub 2007. aastasse, võlgade kogusumma on 213 585 eurot ning keskmine maksmata jäänud summa on 25,73 eurot. Võlgnike analüüsides näeme, et nende hulgas on kahjuks palju neid, kes on jäänud võlgu korduvalt, näiteks hambaravi või teiste tasuliste teenuste eest, rääkis Targa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles