Allergia muudab isegi duši all käimise piinaks

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dušš.
Dušš. Foto: Panther Media

Ameerika ühendriikides Utahs elav teismeline neiu Alexandra Allen (17) on allergiline vee suhtes, mistõttu on talle isegi harjumuspärane pesemiskäik tõeline piin.

«See on piinav,» rääkis Allen, kes käib viieminutilise külma duši all kaks korda nädalas, kirjutab People. Haiguse pärast lõikas ta ära ka oma pikad kiharad, sest nende pesemine oleks võtnud rohkem aega. Nüüd püüab ta hoiduda isegi higistamisest ja süüa vaid taimetoitu.

Ka neiu ise ütles, et allergia vee vastu kõlab usukumatult, sest ka inimese koha koosneb suures osas veest. «Kuidas keegi saab üldse vee vastu allergiline olla?» küsis ta ka endalt.

Pärast esimest allergilist reaktsiooni 2000. aastal arvasid arstid, et Allen võib olla allergiline kloori või teiste basseinivees olevate ainete suhtes. Kui aga tüdruk tuli pärast avaveekogus ujumist haiglasse viidi, saadi aru, et tegu ei saa olla basseiniveest saadud allergiaga. 

Tüdruku ärikonsultandist  isa meenutas, kuidas lapse nahale tekkis pärast ujumaskäiku lööve ning küünarnukkidel ja põlvedel olid verevalumid.

2013. aastal avastas teismelise tüdruku perekond, et lapse seisund vastab kõige enam haigusele aquagenic urticarial, mida nimetatakse ka allergiaks vee vastu. Allergia lööb välja, kui tüdruku nahale satub vett.

Üleilmselt on dokumenteeritud vaid 50 selle haiguse esinemise juhtu. «See on haruldane, ma ei ole kunagi ühegi sellise juhtumiga kokku puutunud,» rääkis doktor dermatoloog Barney J. Kenet New York-Presbyteriani haiglast. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles