Kuidas mõjub ksülitool laste hammastele?

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

27. mail Tartu ülikoolis arstiteaduse filosoofiadoktori kraadi kaitsev Riina Runnel uuris oma väitekirja raames suutervist algklasside õpilastel ning polüoolidele – nätsudest tuntud ksülitooli, sorbitooli ja erütritooli toimet hambakaariese ennetusele.

Autor märgib teadustöö kokkuvõtes, et  hambakaaries on ülemaailmse levikuga haigus ja Eestis on kaariese näitajad eriti laste hulgas siiani kõrged, kirjutab Meditsiiniuudised.

Üks võimalus hambakaariese riski vähendada on asendada kariogeensed süsivesikud vähem kariogeensete suhkuralkoholidega. Paljud eelnevad uuringud on näidanud ksülitooli tarvitamise edukust kaariese ennetamisel, kuid mitmete teiste polüoolide puhul ei ole nende ennetav toime kinnitust saanud.

Kuna eelnevad uuringud on kinnitanud ksülitooli kaariest vähendavat efekti, on antud uuringu puhul ksülitooli tagasihoidlikku mõju raske seletada. Üks võimalik selgitus võib olla vähene tarvitamiskordade arv, mis oli kolm korda koolipäeva jooksul üldiselt soovitatava 4-5 päevale jaotatud tarvitamiskorra asemel.

Kaariese areng oli erütritooli grupis aeglasem kui sorbitooli ja ksülitooli gruppides ning avaldus pärast kaheaastast erütritooli pastillide tarvitamist. Erütritool vähendas võrreldes sorbitooli ja ksülitooli pastillidega ühtlasi hambakatu hulka, hapete taset hambakatus ja Streptococcus mutansi taset.

Kokkuvõtes öeldakse, et erütritool kui hästi talutav magusaine omab hambakatu hulga ja omaduste mõjutamise kaudu kõrget potentsiaali kaariese vähendamisel. Uuringu tulemuste põhjal võib erütritooli pastille soovitada asendamaks suhkruid maiustustes, et ennetada hambakaariest lastel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles