Hiinlased muutsid inimembrüote DNAd

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Corbis / Scanpix

Hiina teadlased kirjutavad värskes töös, et üritasid asendada inimembrüotes tipptasemel genoomi muutmise tehnika abil potentsiaalselt surmava verehaigusega seonduvat pärilikkusaine lõiku.

Töörühm nendib, et kuigi meetod töötab tõepoolest ka inimembrüote puhul, on see kaugelt liiga ebatõhus, et tehnikat selleks lähiaastatel igapäevaselt kasutada saaks, kirjutab ERRi teadusportaal.

Genoomi muutmiseks kasutati pelgalt mõne aasta eest argikasutusse jõudnud süsteemi, mis on võrreldav tekstitöötlusprogrammidest tuttavate «lõika ja kleebi» tööriistadega.

Eelnevalt on loodetud, et tehnika võimaldab kaugemas tulevikus rookida genoomist välja näiteks pärilike haigustega seonduvad geenialleelid.

Hiina teadlasi huvitas üks kindel geen, mis tekitab ohtlikku verehaigust, ent kuigi katseklaasis kultiveeritud rakkudega tehtud katsed kinnitasid, et vastavat geeni saab genoomis piisava täpsusega asendada, siis viljastatud inimembrüotega ei laabunud see sugugi nii sujuvalt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles