Ravimifirma: Eesti ravimipoliitika ohustab patsiente

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Levo
Mart Levo Foto: AstraZeneca

Kuigi sotsiaalministeeriumi kinnitusel ei jää patsiendid vajalike ravimiteta, kinnitab  ravimifirma AstraZeneca Baltikumi ja Islandi piirkonna juht Mart Levo, et Eesti ravimipoliitika ohustab lapsi ja neid haigeid, kes vajavad väikses annuses ravimeid.

Betaloc (metoprolool) tuli Eestis müügile 1995. aastal ja seda kasutab Eestis kokku ligikaudu 55 000 patsiendil aastas. Oleme pidevalt otsinud võimalusi kindlustada ravimi kättesaadavus Eesti patsientidele. Üheks lahenduseks on erinevate maade pakendite kombineerimine, et tagada suuremad tootmispartii mahud, madalam tootmise omahind ja seega ka ravimi parem kättesaadavus Eesti patsientidele.

Ravimi hind on kogu kasutuses olnud aja jooksul vaid langenud, samas kui tootmiskulud ja elukallidus on antud ajavahemikus kasvanud.

Nt Betaloc ZOK (metoprolool) 100mg tootja hind aastal  2010 oli 7,4 eurot, hetkel on hind 12,3% madalam (6,50 eurot). Samas on mõne tootja sama toimeainet sisaldavate ravimpreparaatide hinnad aja jooksul hoopis tõusnud.

Tingituna doossõltuvast piirhindade süsteemist on Eestis probleemiks keskmisest erinevate annuste ja vähema kasutusega ravimite kasutuses hoidmine. Nt väikseima toimeaine sisaldusega pakendi (25mg) hinnast kompenseeritakse tootjale vaid 0,41 eurot pakendi kohta (ühe kuu ravi).

Antud hinnatasemel ei ole aga võimalik tagada ravimi registratsioon koos riigilõivudega ja kõrge kvaliteediga tootmist koos Eesti hulgimüüki tarnimisega.

Seega tingituna väga madalast hinnast või vähesest kasutamisest tuleb piir, kus ravimi kättesaadavuse tagamise kulud ületavad tulusid.

Sellest tulenevalt on oht, et erinevate ravimite väikesed annused ja vähem kasutatud annused ei ole kättesaadavad, mistõttu kannatavad tihti just kõige haavatavamad patsiendid (nt neerupuudulikkusega patsiendid, lapsed jne).

Eestis registreeritud ravimitest jõuab juba praegu patsiendini vaid väike osa, valdav osa ei muutu kunagi kättesaadavaks.

Esineb ka üha rohkem ravimite tarneprobleeme, kuna ravimi tootmise ja kasutamise määra ennustamine erinevates riikides on keerukas protsess. Seetõttu on vajalik toimeaine puhul vähemalt 3-4 tootja olemasolu, et tagada ravimi kättesaadavus patsientidele apteegis.

Tingituna Eesti väiksusest on probleemiks konkurentsi tagamine st riik peaks soodustama võimalikult paljude ravimite kättesaadavust patsientidele, mitte töötama sellele vastu.

Antud hinnatasemel ei ole aga võimalik tagada ravimi registratsioon koos riigilõivudega ja kõrge kvaliteediga tootmist koos Eesti hulgimüüki tarnimisega. Seega tingituna väga madalast hinnast või vähesest kasutamisest tuleb piir, kus ravimi kättesaadavuse tagamise kulud ületavad tulusid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles