Energiajook on lastele kui limonaad?

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kas annaksite lapsele energiajooki sama moodi kui limonaadi?
Kas annaksite lapsele energiajooki sama moodi kui limonaadi? Foto: SCANPIX

Kas annaksite esimese klassi lapsele tassitäie ülikanget espressot, kuhu sisse segatud veel hulk ergutava toimega aineid? Selline «energiat» andev kokteil on paljude algkoolilaste seas sama tavaline jook kui pudel limonaadi, kirjutab Stina Eilsen portaalis Arst.ee.

11-aastase tütre ema Kersti Skovgaard räägib murelikult, kuidas tema tütar koos sõbrannadega suvel aias telkides jõi ära mitu pudelit energiajooki ning ei suutnud seetõttu öö läbi uinuda. Üks tütre sõbrannadest, hüüdnimega Duracelli jänku, joob energiajooke pea iga päev, sest need lihtsalt maitsevad talle.

Ema on tütrega  alates lasteaiast avameelselt rääkinud nii alkoholist, suitsetamisest kui ka narkootikumidest. Kui koolis muutusid energiajoogid populaarseks, siis räägiti ka nendest.

«Laps teab ohte hästi, aga ometi...,» nendib Skovgaard nõutult.

Eesti Lastevanemate Liidu koolitusjuhi Kristiine Vahtramäe sõnul ei oska paljud koolilapsed ega nende vanemad energiajoogis mingeid ohte näha, sest neid turustatakse vabalt ja «kõik ju tarbivad».

Arstide sõnul on aga energiajook lapse organismile lausa ohtlik. Nõmme perearstikeskuse perearstile Eero Merilinnule meenub enda praktikast juhtum, kus vanemad turgutasid palavikus vaevlevat noorukit energiajoogiga. «Selle tulemusena sattus poiss neerupuudulikkusega haiglasse, sest energiajook viis lisaks haigusele veelgi enam vedelikku organismist välja,» räägib Merilind.

Lisaks võivad energiajoogid põhjustada ülemäärast erutuvust, südamepekslemist, unehäireid ja närvilisust.

Lastearstist toitumisteadlase Mai Maseri hinnangul peaks energiajoogi puhul kehtima vanuseline piirang. «Kindlasti võiks energiajookide müügikeeld olla laste spordiüritustel ning kooli puhvetites ning poelettidel võiksid need joogid paikneda kõrvuti õlle, mitte limonaadiga,» arvab Maser.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles