FDA: Ebola-kiirtestid valetavad

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vereproovid Ebola uurimiskeskuses
Vereproovid Ebola uurimiskeskuses Foto: SCANPIX

USA toidu- ja ravimiameti (FDA) teatel võivad California päritolu ettevõtte toodetud Ebola-kiirtestid anda «eluohtlikke» valepositiivseid tulemusi ning seetõttu kutsutakse need tagasi.

Tegemist on LuSys Laboratories toodetud kümne minutiga vereproovi põhjal vastuse andva testiga, mis FDA teatel ei tööta ja võib seega inimeste elu ohtu seada, kirjutab Taani Local.

Tagasikutsumisteade puudutab möödunud aasta oktoobri ja selle aasta jaanuari vahel Taani, Sierra Leonesse ja Kanadesse turustatud Ebola-teste.

«Valepositiivne tulemus võib ohustada inimese elu, kui ta isoleeritakse koos päriselt Ebolasse nakatunud patsientidega,» selgitas FDA.

Testi tootjafirma esindaja ütles aga, et nende katsete põhjal on test osutunud 86 protsendi ulatuses täpseks. Tema sõnul tekkis probleem sellest, et testikomplektidele ei olnud pandud õiged sildid, mis pidanuks ütlema: «ainult uurimiseesmärgil kasutamiseks».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles