Mida teeb jõutreening hormoonidega?

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Hispaania Extremadura ülikooli teadlaste sõnul mõjub regulaarne jõutreening meestele omamoodi hormooniteraapiana, tõstes testosteroonitaset keskmiselt 40 protsendi võrra.

Teadlased korraldasid eksperimendi 20 meestudengiga, kes polnud varem kunagi tõsiselt trenni teinud, kirjutab ergo-log.com.

Kõigepealt nad mõõtsid meessuguhormooni testosterooni ja stressihormooni kortisooli taset katsealuste uriinis. Siis nad panid tudengid treenima. Treeningkavas oli seitse erinevat harjutust suurimatele lihasgruppidele. Seejärel mõõtsid teadlased taas hormoonide kontsentratsiooni katsealuste uriinis.

Nii selgus, et treeningu mõjul testosterooni tase langes. See on loogiline, sest jõutreeningu toimel kasutavad lihasrakud rohkem androgeene ning tulemusena nende tase organismis langeb. Kortisooli tase aga tõusis.

Kuid siis otsustasid teadlased vaadata, mis juhtub pikema aja jooksul. Katsealused treenisid sama kava järgi neli nädalat. Iga nädal käisid nad jõusaalis kolm korda. Nelja nädala möödudes mõõtsid teadlased taas hormoonide taset katsealuste uriinis. Nii selgus, et rahuolekus, enne trenni oli nende testosteroonitase ligi 40 protsenti kõrgem kui esimeste mõõtmiste puhul. Trenni järel testosteroonitase langes taas, kuid taastus üsna kiiresti.

Stressihormooni kortisooli tase oli aga neljanädalase treeningperioodi järel madalam nii rahuolekus kui ka pärast trenni.

See kõik tähendab, et kui teha jõutreeningut pikema aja jooksul, hakkab keha tootma rohkem anaboolseid hormoone ja vähem kataboolseid stressihormoone. See võib olla ka üks põhjustest, miks inimesed, kes alustavad esmakordselt elus jõutreeningutega, ei märka kohe väga suuri muutusi lihasmassis ja -jõus – hormonaalsed muutused kehas võtavad aega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles