Taanit on tabanud uus listerioosipuhang (1)

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Listerioos levib lihatoodete kaudu
Listerioos levib lihatoodete kaudu Foto: SCANPIX

Taanis puhkenud listerioos on nõudnud juba kahe inimese elu ning seda seostatakse eelmise aastal 17 inimese surmaga lõppenud juhtumiga.

Teisipäeval andsid Taani terviseametnikud teada, et nädala jooksul on neid informeeritud viie inimese listerioosi haigestumisest ning haigestunutest kaks on surnud 30 päeva jooksul pärast bakteri avastamist, vahendab Local.

Taani riikliku seerumiinstituudi (SSI) ametnike sõnul on kahe hiljuti avastatud juhtumi puhul tegemist sama listeeriabakteriga, mis leiti eelmisel aastal suure haiguspuhangu tekitanud Jørn A. Rullepølseri rulaadist. Haigestumiste laine sai alguse eelmise aasta augustis, kui bakterisse nakatus 41 inimest, kellest 17 surid.

Ülejäänud kolmest uuest haigusjuhtumist kaks sarnanevad varasemalt vähem pahandust tekitanud juhtumitega ning viimase juhtumi puhul on tegemist üldse täiesti uut liiki listerioosi vormiga.

«On väga ebatavaline, et ühe nädala jooksul on olnud viis haigusjuhtumit. Tavaliselt avastatakse üks juhtum nädala kohta,» rääkis instituudi pressiesindaja Kåre Mølbak. Samas tõi ta välja, et erinevalt varasematest juhtumitest suutsid nad sel korral väga kiiresti määrata bakteri vormi. «See näitab, et meie listerioosi seiresüsteem on kõvasti paranenud,» lisas Mølbak.

Möödunud aasta haiguspuhangu järel ettevõtja juures läbi viidud kontrolli tulemusena selgus, et Jørn A. Rullepølseri toodetest 30 protsenti sisaldas listeeriabakterit – seda oli nii rulaadis, salaamivorstides kui hot dog’i vorstides, mida müüdi kõikjal riigis. Ettevõte lõpetas seetõttu ka tegevuse.

Seerumiinstituudi pressiesindaja sõnul ei ole nad veel praeguseks tuvastanud uute haigusjuhtumite põhjuse. «Tegemist on sarnase bakterivormiga, mis rulaadijuhtumi puhul – seega võib oletada, et need on omavahel seotud,» sõnas Mølbak.

Instituudi esindaja sõnul nõrgendab listeeriabakter pärast inimorganismi sattumist oluliselt immuunsüsteemi. Tavaliselt sureb iga neljas sellesse haigestunud inimene.

Kuni 2009. aastani leidis Taanis aset kuni 50 listerioosijuhtumit aastas, kuid pärast seda on arv kasvanud 100 juhtumini. Eestlasti listerioos ei kimbuta, terviseameti andmetel avastatakse siin kuni kolm juhtumit aastas.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles