Amet: ravimifirma juht eksitas Vikerraadio kuulajaid

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ravimiameti avalduse kohaselt eksitas ravimifirma juht raadiosaates öelduga kuulajaid. Pildil raadiostuudio.
Ravimiameti avalduse kohaselt eksitas ravimifirma juht raadiosaates öelduga kuulajaid. Pildil raadiostuudio. Foto: SCANPIX

Ravimiamet avalikustas täna teate, kus pani ravimifirma MSD Eesti tegevjuhile Konstantin Rebrovile süüks seda, et too eksitas originaal- ja koopiaravimite erinevustest kõneldes raadiokuulajaid. 

Ameti seisukoht on, et originaal- ja geneeriliste ravimite vastandamine on mõttetu ning mõlemad on tervishoius hädavajalikud. Paar päeva tagasi Vikerraadios esinenud Rebrov väitis aga, et originaal- ja koopiaravimite toimeaine sisaldus kõigub 45 protsendi ulatuses.

«Kui koopiaravimite toimeaine sisaldus ja biosaadavus varieeruvad 45 protsendi ulatuses, millisest sarnasest efektiivsusest ja ohutusest me saame rääkida ja minu arust ükski arst ei tohigi enda patsientidele selliseid ravimeid pakkuda ja ravida ravimiga, mille efektiivsuse tõenäosus on 45 protsenti teistsugune kui seda on kliinilistes uuringutes tõestatud originaalravimil,» rääkis firmajuht raadioeetris.

Ravimiamet lükkas oma avalduses need väited ümber ja tuletas teistelegi ravimifirmadele meelde, et elutähtsate toodete pakkujatena tuleb neil kasumijanule lisaks silmas pidada ka kohustust anda tarbijatele tõest teavet ravimite kohta, isegi siis, kui see ei toeta ettevõtte müügihuve.

Amet lisas veel, et koopia- ehk geneeriliste ravimite halvustamine originaalravimi tootja poolt ei ole eetiline ja tekitab patsientide hulgas segadust.

Ravimifirma MSD Balti piirkonna direktor Mikk Jürisson märkis ravimiametile antud selgituses, et Rebrov esindas raadioeetris isiklikku arvamust.

Firma seisukoht on Jürissoni kinnitusel see, et ametliku heakskiidu saanud geneerilistel ravimitel on originaalravimiga sarnane toime ja mõlemal on raviprotsessis täita oluline roll.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles