Sünteetilisi kannabinoide on lihtsam üle annustada

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sünteetilist kanepit on mitmest välismaa netipoest võimalik isegi legaalselt osta, sest tegemist on uudse ainega, mille ostmist, müümist ja tarvitamist pole paljud riigid jõudnud ära keelata.
Sünteetilist kanepit on mitmest välismaa netipoest võimalik isegi legaalselt osta, sest tegemist on uudse ainega, mille ostmist, müümist ja tarvitamist pole paljud riigid jõudnud ära keelata. Foto: Vikipeedia

Tallinna tehnikaülikooli geenitehnoloogia instituudi immunoloogia töögrupis tegutseva molekulaarbioloogi Siim Siimuti sõnul seonduvad sünteetilised kannabinoidid ülitugevalt kannabinoidretseptoritega, mille tõttu on retseptorite aktivatsiooniks vajalikud ainekogused üpris pisikesed ning nii võib kergelt tekkida mürgistus.

Võrdusmärki sünteetilise kanepi ja tavakanepi vahele ei saa tema sõnul kindlasti tõmmata, rääkis Siimut ERRi teadusportaalile.

«Sünteetiliste kannabinoidide näol on väga tihti tegemist tunduvalt potentsemate ainetega, millest tulenevalt on oluliselt võimendatud kõik kannabinoidretseptorite aktivatsioonist tulenevad negatiivsed nähud ja ohud,» märkis ta.

«Põhimõtteliselt on kõige suurem oht sarnasuses fentanüüliga – efektiivse doosi ja üledoosi vahe ei ole väga suur ning toimeainete kontsentratsioonid on suure varieeruvusega ja teadmata. Lisaks on sünteetiliste kannabinoidide puhul, erinevalt herbaalsest kanepist, tõesti põhjust rääkida üledoosist.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles