Õendustöötajad tahavad väärilist palka

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õendustöötaja
Õendustöötaja Foto: SCANPIX

Pärnus toimuval konveretsil arutletakse rahvusvahelise õdede päeva puhul õendusabi õiglase hinna üle ning haiglad jagavad tunnustust parimatele õdedele ja hooldustöötajatele.

«Olukorras, kus õdede puudus on tuntav kogu maailmas, peame Eesti õdede teadmisi ja oskusi võimalikult otstarbekalt ja sihipäraselt kasutama ning kaasama õdesid tervishoiu arengut puudutavate otsuste tegemisse,» ütles õdede liidu president Ester Öpik.

Uuringud kinnitavad, et õendusabi kvaliteedi ja õdede motivatsiooni ning patsientide tervisenäitajate vahel on tugev side, samuti on õdede tööga rahulolu ja  patsientide heaolu vahelistele seostele tähelepanu juhtinud Eesti õendust käsitlevad teadustööd. Õendusabi rahastamisele ja kvaliteedile keskendub ka täna Pärnus toimuv konverents «Hea õendusabi õiglane hind», mis toob kokku 350 osalejat.

«Arvestades rahvastiku vananemise ning pikaajalist hoolt vajavate patsientide hulga kasvuga, suureneb nõudlus kvaliteetse õendusabi järel lähitulevikus kõigis arenenud riikides,» lisas Öpik.

Õdede vastuvõtu arvu suurendamine tervishoiukõrgkoolides on üks praktilisi samme, milles õdede liit näeb võimalust Eestis jätkusuutlikku õendusabi tagamiseks, samuti peavad õed vajalikuks parendada praktika- ja töökorraldust.

Rahvusvahelise õdede ja ämmaemandate päeva pidulikul koosviibimisel tunnustavad ka suurhaiglad oma õendus- ja hooldustöötajaid. Ida-Tallinna Keskhaiglas (ITK) tunnustati üheteistkümnendal korral välja antud Florence Nightingale’i stipendiumiga silmaosakonna õendusjuhti Virge Kaunist.

Tänavuse tunnustuse saanud õendusjuht on ITK-s töötanud juba 45 aastat. Tema täpsus ja võime olla protsesside algataja on saanud aastate jooksul rakendust töötades kliinikus eri tasanditel õendusjuhina, andes seeläbi oma panuse patsiendikeskse ja kvaliteetse õendusabi arendamisele.

«Traditsiooniliselt tunnustame töötajaid, keda just kolleegid on sel aastal pidanud tunnustuse saamise vääriliseks,» märkis tunnustuse üle andmisel ITK õendusjuht Ülle Rohi. Ida-Tallinna Keskhaigla seitsme kliiniku osakondade poolt esiletõstetud töötajate seast kuulutati tänavu välja 75 Aasta õendus- ja hooldustöötajat 2015.

Ka Põhja-Eesti Regionaalhaigla tunnustas oma tublimaid õdesid ja hooldustöötajaid Verekeskuse 2015. aasta parima õe tiitli sai paljudele doonoritele ning kolleegidele sümpaatne Tiina Animägi.

«Tiina iseloomustamisel tuleb kõigepealt meelde hea huumorimeel ja positiivsus. Kindlasti on omal kohal ka doonorite tagasiside, sest kui kiidusõnu öeldakse, siis jääb kõrvu ikka Tiina nimi,» märkis verekeskuse õendusjuht Heidi Saar.

Rahvusvahelist õdede päeva tähistatakse traditsiooniliselt 12. mail õenduse kutseala rajaja Florence Nightingale´i sünnipäeval, kes rajas Krimmi sõja päevil esimese õdede kooli ja arendas välja kutsealale vajaliku teooria. Eestis on kokku üle 10 000 õe ja õendustöötaja, kellest üle poole kuulub õdede liitu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles